Sednica skupštine od deset minuta: Bez rasprave o litijumu 1Printskrin RTS

Većina odbornika vladajuće koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke na današnjoj sednici Skupštine grada Valjevo nije usvojila jedinu tačku dnevnog reda – donošenje deklaracije o zabrani istraživanja i eksploatacije bora i litijuma, pa je sednica bez rasprave završena za samo 10 minuta, javila je Radio-televizija Srbije (RTS).

Predsednik Skupštine grada Slobodan Gvozdenović je na početku sednice rekao da je oblast rudarstva u nadležnosti Republike i da grad nije nadležan za donošenje tog akta.

Gvozdenović je za RTS izjavio da je takav zahtev apsurdan i da se radi o još jednom pokušaju da se od Skupštine napravi politička tribina, kako bi „pojedini stanovnici poverovali u ove gluposti koje opozicija iznosi, još više bili uzbuđeni, razjareni“.

Odbornici koalicije „Svanuće“, koja ima 17 od ukupno 51 odbornika u lokalnom parlamentu, kao i još jedan odbornik iz Pokreta „Mi – snaga naroda“, obratili su se okupljenim Valjevcima kod gradskog trga, gde je nedavno održan veliki narodni protest protiv rudarenja litijuma i bora.

„Građani grada Valjeva su 22. jula jasno pokazali da je to tema o kojoj mi, kao njihovi predstavnici želeli to ili ne, moramo da govorimo u gradskoj skupštini. Tema je prevazišla sve teme koje nas muče. Deklaracija, kako smo formulisali tačku dnevnog reda, nije obavezujući dokument, ali je prilika za raspravu o onome što je u interesu građana i to je apsolutno validno“, rekao je odbornik „Svanuća“ Ivan Manić.

Šef odborničke grupe „Svanuće“ Željko Trifunović pozvao je gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića da donese odluku i da kaže javno da li je za otvaranja rudnika litijuma i bor u gradu ili je protiv toga, jer je „više puta u javnosti rekao da rudnika u Valjevu neće biti“.

Ako se Gojković o tome ne izjasni do ponedeljka u 10:00h, odbornici opozicije tražiće da podnese ostavku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari