Sednica Skupštine najavljena za ponedeljak, a kada će rasprava o litijumu? 1foto (BETAPHOTO/Narodna skupština Republike Srbije/Peđa Vučković)

Na današnjem skupštinskom kolegijumu, kojim je predsedavala predsednica parlamenta Ana Brnabić, odlučeno je da u ponedeljak sa radom započne vanredna sednica o rebalansu budžeta, nakon koje će biti održana i sednica o predlogu opozicije kojim se traži zabrani iskopavanja litijuma i bora. O sednici o Kosovu, s druge strane, i dalje nema reči.

Na današnjem skupštinskom kolegijumu, na kojem su učestvovali predstavnici vlasti i opozicije, najavljeno je da će u ponedeljak sa radom započeti sednica o rebalansu budžeta, dok će sednica na kojoj će se raspravljati o predlogu opozicije o izmeni Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima biti održana nakon nje.

„Najavljeno je da od ponedeljka počinje sednica o rebalansu budžeta, potom sednica sa predlogom zakona o izmeni zakona o rudarstvu i energetici koju je inicirala opozicija, tako da bi se o predlogu zakona o zabrani eksploatacije litijuma i bora raspravljalo pre početka redovnog zasedanja u oktobru“, kaže za Danas predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac.

On dodaje da je najavljen i „odavno i više puta obećavani godišnji plan rada skupštine i transparetniji uvid u aktivnosti skupštine“.

S druge strane, poslanik Zeleno-levog fronta, Radomir Lazović ističe da je opozicija tražila i formiranje komisije koja bi ustanovila šta se dogodilo sa narodnom inicijativom za zabranu kopanja litijuma, koja je predata još 2022. godine, a koja nije dospela na dnevni red nijedne sednice Narodne skupštine, ali dodaje da to nije prihvaćeno.

Podsetimo, sve opozicione poslaničke grupe podnele su zajedno Predlog o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima kojim bi se zabranila eksploatacija litijuma i bora u Srbiji, što bi dovelo do zaustavljanja projekta Jadar.

U tom predlogu između ostalog stoji da se „zabranjuju primenjena geološka istraživanja, eksploatacija i prerada bora i litijuma“.

Kako se navodi u obrazloženju, „Ne postoje nikakve informacije o tome kako će se postupati sa otpadnim rudničkim vodama pre nego što se upuste u reku Jadar. Izlivanja reke, koje se inače dešava za vreme velikih voda i prilikom poplava će zbog klimatskih promena biti sve češće. Zagađene vode iz Jadra će se izlivati u plodna polja doline ove reke i rasejavati otrove na poljoprivredno zemljište zagađujući ga trajno, a takođe će prodirati u podzemne vode, jer su površinske i podzemne vode povezane“.

Ono što je u javnosti viđeno kao sporno u ovom dokumentu jeste nepostojanje vremenske odrednice kada se govori o zabrani iskopavanja litijuma i bora. U javnosti i na društvenim mrežama povela se rasprava o tome da li će opozicija ipak moći da prihvati iskopavanje litijuma „pod drugačijim uslovima“.

Ipak, Danijela Nestorović iz Ekološkog ustanka pojasnila je da se bez navođenja vremenske odrednice podrazumeva da je zabrana trajna.

„Rekla sam da kada se bude poštovao pravni poredak i institucije ovog sistema, kada se budu poštovali evropski standardi u zaštiti životne sredine, tada možemo da pričamo o istražnim radnjama. Ovde sam mislila generalno o rudarstvu, ne o istraživanju i iskopavanju litijuma i bora“, rekla je Nestorović za Danas pojašnjavajući Predlog.

Pored sednice na kojoj bi se raspravljalo o zabrani rudarenja litijuma i bora, Predrag Marsenić, poslanik Novog DSS-a predložio je da se formuliše i zahtev za održavanje vanredne sednice o situaciji na Kosovu i Metohiji, ali do sada to nije urađeno.

Bitno je istaći i da je ovo je prvi predlog izmene zakona koji je predsednici Skupštine upućen od strane svih opozicionih stranaka u ovom sazivu, što uključuje sve partije nekadašnje koalicije Srbija protiv nasilja, Novi DSS, POKS, ali i stranke „Mi, glas iz naroda“ i „Mi snaga naroda“.

Govoreći o jedinstvu svih opozicionih partija op pitanju rudnika litijuma, predsednik Narodnog pokreta Srbije i narodni poslanik, Miroslav Aleksić, rekao je da to pokazuje koliki je značaj ove „nadpolitičke teme“, koja nije stranačka, već kako kaže, životna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari