Šefovi poslaničkih klubova u Skupštini Srbije dogovorili su se na jučerašnjim dvočasovnim konsultacijama da sledeća sednica bude zakazana za utorak, 22. maj i da na njoj budu izabrani predsednik, tri potpredsednika, sekretar, zamenici sekretara, skupštinski odbori i delegacije koje će predstavljati parlament u međunarodnim institucijama.

Šefovi poslaničkih klubova u Skupštini Srbije dogovorili su se na jučerašnjim dvočasovnim konsultacijama da sledeća sednica bude zakazana za utorak, 22. maj i da na njoj budu izabrani predsednik, tri potpredsednika, sekretar, zamenici sekretara, skupštinski odbori i delegacije koje će predstavljati parlament u međunarodnim institucijama.
Prema koalicionom sporazumu, mesto predsednika Skupštine pripada DS i jedini kandidat za tu funkciju je Oliver Dulić. Njegov izbor je siguran pošto će ga, osim vladajuće koalicije DS, DSS-NS, G17 Plus, kako je najavio Bajram Omeragić (Lista za Sandžak) podržati i poslanički klub manjina, dok LDP još nije odlučila da li će glasati za Dulića.
Na prethodnim konsultacijama, održanim u četvrtak, glavna tema sporenja bio je izbor sekretara Skupštine. Prema Poslovniku, predsednik Skupštine predlaže sekretara, te je Dulić najavio da će to i učiniti. Problem je, međutim, to što je Marko Danilović (DSS) već izabran za sekretara, „u paketu“ s izborom Tomislava Nikolića. Na jučerašnjim konsultacijama je i taj problem rešen. Danilović je, kako je objasnio potpredsednik Skupštine Rade Obradović (DSS) podneo ostavku na mesto sekretara i biće zamenik. Dulić će po svom izboru zvanično predložiti sekretara i dva zamenika. Najavljeno je da će kandidat za sekretara biti Milan Lučić, raniji sekretar Savezne skupštine, a za zamenike Marko Danilović i Miloš Todorović iz Cesida.

Najmlađi predsednik

Ako bude izabran za predsednika Skupštine, Oliver Dulić postaće najmlađi predsednik parlamenta u novijoj istoriji Srbije. Dulić ima 32 godine. Rođen je u Beogradu, ali živi u Subotici, gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1999. Tokom studija je široj javnosti postao poznat kao jedan od vođa Studentskog protesta 1996-97. godine. Pored Dulića, vođe Studentskog protesta tada su bili Čedomir Jovanović, Čedomir Antić, Dušan Vasiljević, Ivan Žeželj, Boris Karaičić… U Demokratsku stranku učlanio se u septembru 1997. Na njegovo partijsko opredeljenje uticao je, sam priznaje, tadašnji lider ove partije Zoran Đinđić. Dulić je bio poslanik u Saveznom parlamentu. Kako je navedeno u njegovoj biografiji, tečno govori engleski jezik, služi se mađarskim, a učio je norveški i nemački. Iz njegove biografije se može zaključiti da je svestran jer se, sem medicinom i politikom, bavio i muzikom i vaterpolom.

Očekuje se da novi potpredsednici Skupštine postanu Miloljub Albijanić (G17 Plus), Esad Džudžević, (Lista za Sandžak, ispred poslaničkog kluba nacionalnih manjina) i Božidar Delić (SRS). Radikali kao najbrojnija poslanička grupa imaju dva od šest potpredsednika. Dogovorena je i popuna skupštinskih odbora, kojih će biti 30. Vladajuće stranke imaće predsednike na čelu 16, a opozicija – 14 odbora. Po ustaljenoj praksi, zamenici predsednika biće iz druge političke grupacije. Na čelu Administrativnog odbora trebalo bi da bude radikal Dragan Todorović, finansija – Jorgovanka Tabaković (SRS), odbrane i bezbednosti – Ivica Dačić (SPS), a za zaštitu životne sredine – Čedomir Jovanović (LDP). Na čelu takođe veoma bitnog Odbora za pravosuđe biće kandidat DSS.

Lučić nije jedini kandidat

Kandidatura Milana Lučića za sekretara Skupštine ipak nije sigurna, izjavila je novinarima u Skupštini Nada Kolundžija, šef poslaničke grupe DS. Iako su nakon obraćanja Radeta Obradovića i Ivice Dačića, novinari zaključili da će Lučić biti siguran kandidat za tu funkciju, Kolundžija je objasnila da to još nije odlučeno i da zavisi od Olivera Dulića. „Postoje dva kandidata, a Lučić jeste jedan od njih. Predsednik Skupštine bira svog prvog saradnika i na njemu je odluka ko će to biti“, navela je ona. Kolundžija je dodala i da će DS podržati izbor Marka Danilovića za prvog zamenika sekretara skupštine, „ukoliko on bude izbor DSS“.

Kako je nakon konsultacija juče novinarima izjavio Čedomir Jovanović, šef poslaničkog kluba LDP, ova stranka će tek odlučiti hoće li podržati Dulića, zavisno od toga kako će odgovoriti na njihova tri pitanja: o promenama u političkom životu Srbije, izmeni Ustava i primeni Zakona o lustraciji.

U Đelićevoj nadležnosti i deo iz oblasti finansija

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić saopštio je juče da će, pored punih ingerencija nad procesom pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, voditi i koordinirati i druge oblasti u vladi, među kojima je saradnja s međunarodnim finansijskim organizacijama. Đelić je saopštio da će voditi i koordinirati rad ministarstava i organizacija u oblasti privrede i finansija, saradnju vlade s međunarodnim finansijskim organizacijama poput Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda. Odlukom predsednika Vlade Srbije, Đelić će rukovoditi sprovođenjem Strategije za smanjenje siromaštva, kao i izradom i sprovođenjem Strategije održivog razvoja.

– Nama ne treba predsednik koji će biti čuvar funkcije, već neko ko će voditi politiku reformi – naglasio je Jovanović.
Izražavajući zadovoljstvo time što će Skupština, po izboru ovih organa, konačno početi normalno da radi, Jovanović je najavio set antidiskriminacionih zakona koje će podneti LDP, kao i iz oblasti pravosuđa, bezbednosti, zdravstva. LDP će takođe zatražiti izmenu Ustava Srbije. Na pitanje da li zbog brojnih zakona koje treba doneti, Skupština treba da radi i celog leta, Jovanović je potvrdno odgovorio.
– Mi smo spremni na to, ali ne očekujem da parlamentarna većina pokaže takvu efikasnost – dodao je Jovanović.
Rade Obradović (DSS) izjavio je novinarima da je postignut dogovor o svim važnim pitanjima, te da se pred Skupštinom nalaze bitni zadaci i usvajanje zakona čije je donošenje neophodno u skladu sa novim ustavom.
Naredno zasedanje Obradović očekuje 30. maja, a sem budžeta, poslanici treba da usvoje i zakon o Narodnoj skupštini. Na pitanje da li jučerašnja saglasnost dokazuje konsolidaciju skupštinske većine, Obradović je odgovorio da uspešno funkcionisanje većine nije ni dolazilo u pitanje. On je najavio da će tokom naredne nedelje biti održane nove konsultacije kako bi se poslaničke grupe dogovorile kojim tempom treba usvajati koje zakone.
Ivica Dačić, šef poslaničke grupe SPS, potvrdio je da socijalisti neće glasati za Dulića, ali hoće za kandidate za potpredsednike.
– Iako oni nisu bili korektni i nisu glasali za našeg kandidata Milutina Mrkonjića, mi ćemo poštovati praksu i glasati za ostale kandidate za potpredsednike, što je dogovor svih poslaničkih grupa – dodao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari