U narednih 90 dana usvajanje zajedničke deklaracije, najavio premijer Vučević na sednici vlada Srbije i Repubike Srpske 1Foto: Beta/Milan Obradović

Miloš Vučević, premijer Srbije najavio je na zajedničkoj sednici dveju vlada Srbije i Republike Srpske u Palati Srbija, da će zajednička Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda“ bitu uvojena u parlamentima u narednih 90 dana. Deklaraciju su dve vlade danas jednoglasno usvojile na zajedničkoj sednici u okviru „Svesrpskog sabora“-Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska“.

Zajedničkoj sednici vlada Srbije i Republike Srpske prisustvovali su predsednici Srbije Aleksandar Vučić i predsednik RS Milorad Dodik.

Na početku sednice Miloš Vučević, premijer Srbije rekao je da je Vlada Srbije jasno spremna da zajednički radi sa vladom Republike Srpske na sprovođenju svih sporazuma i memoranduma, koji će biti potpisani, ali i na očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta, ne ugrožavajući nikoga.

Naveo je da ih očekuje puno posla u brojnim oblastima, ali pre svega u očuvanju kulturnog i duhovnog identiteta.

„Zajedno ćemo raditi sa kolegama iz RS ali i predstavnicima srpskog naroda u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji. Dajemo punu podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na sprovođenju deklaracije, a kao vlada mi ćemo tu deklaraciju dati na usvajanje skupštini u narednih 90 dana“, rekao je Vučević.

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Republike Srpske, poručio je da je danas istorijski dan i da će biti doneta odluka o raspisivanju međunarodnog konkursa za idejno rešenje za izgradnju spomenika posvećenog jasenovačkim žrtvama u Donjoj Gradini i Beogradu. To će biti mesta , kako je rekao, gde će moći da se oda pošta svima koji su na najmonstruozniji način stradali u jedinom logoru na svetu koji je imao zatočenu decu.

„Hvala Srbiji i hvala predsedniku i čitavom timu oko njega za jednu ovakvu podršku prema svim Srbima koji ne žive u matici, nego se nalaze van granica“, rekao je Višković na sednici na kojoj prisustvuju i predstavnici Srba u regionu.

„Sve što radimo, radimo da zaštitimo sebe i svoj interes, razvoj i put, a nikako da napravimo štetu bilo kome, iako će mnogi od ovog skupa praviti senzaciju šta mi radimo – ništa što bi njih trebalo da brine“, rekao je Višković i dodao da je došlo vreme da srpski narod zaštiti svoj interes, ocenjujući da će buduće vreme biti drugačije.
Istakao je i da je i da svi koji su u sali postaju deo istorije“, poručio je Višković.
Andija Mandić , predsednik Skupštine Crne Gore na zajedničkoj sednici dveju vlada rekao je da se nada da ubuduće Srbi iz Crne Gore neće biti samo gosti, već deo ovog velikog istorijskog trenutka.

On je naveo da je dužnost srpskih političara u Crnoj Gori da pronađu zajednički jezik sa komšijama i drugim narodima, i dodao da srpski narod u budućnosti mora da ostane na okupu.

“Ovo nije samo skup dve države, treba da budemo najbliži jedni drugima, kao i stotinama godina u nazad“, rekao je Mandić i dodao mu je posebna čast što prisustvuje Svesrpskom saboru u Beogradu.

Mandić je naveo da Srbe iz Crne Gore na zajedničkoj sednici predstavljaju i srpski poslanici u Skupštini Crne Gore, predsednici opština koji su Srbi, kao i direktori i predsednici odbora javnih preduzeća u Crnoj Gori, a za koje je glasao srpski narod.

 

“Mi Srbi iz Crne Gore želimo da budemo tako posmatrani. Zamolio bih vas da imate osećaja za svoje sunarodnike koji su sve ove patnje naroda proživeli zajedno s vama. Nismo u Crnoj Gori svi isti, tvrdim da smo mi naslednici istorijske Crne Gore koja je držala do velikih vrednosti“, rekao je Mandić.

Posle zajedničke sednice vlada Srbije i RS biće razmenjeni potpisani dokumenti, a uslediće i obraćanje Vučića i Dodika medijima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari