Objavljena fotografija aviona: Šef CIA njime doputovao u Prištinu? 1Printskrin Radio Slobodna Evropa

Američki vojni avion, kojim je šef američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns navodno putovao u Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, viđen je na prištinskom međunarodnom aerodromu „Adem Jašari“ u podne 22. avgusta, piše Radio Slobodna Evropa.

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Prištini nisu odgovorili na pitanje RSE posećuje li Berns Kosovo. Ni Predsedništvo Kosova niti Ministarstvo unutarnjih poslova nisu odgovorili na ovo pitanje.

Ekipa Radija Slobodna Evropa snimila je u četvrtak poslepodne američki vojni avion parkiran ispred „VIP“ prostora.

Veruje se da je Berns ovim avionom putovao iz Sarajeva u Beograd. U međuvremenu, 22. avgusta, ovaj je avion putovao iz Beograda prema Bugarskoj, Severnoj Makedoniji i konačno Kosovu, prema internetskoj stranici za praćenje letova Flightradar, piše RSE.

Novinari RSE-a snimili su i kolonu automobila koja je krenula iz „VIP“ zone aerodroma prema Prištini. Ova kolona bila je u pratnji automobila kosovske policije.

Berns se u Bosni i Hercegovini 20. avgusta sastao s kolegama iz obaveštajnog sektora, članovima Predsedništva ove zemlje i ministrom spoljnih poslova BiH.

Kako je za RSE rekao službenik američke vlade, koji je želeo ostati anoniman, razlog posete šefa CIA-e Sarajevu je, između ostalog, uznemirujuća separatistička retorika i delovanje Milorada Dodika, proruskog predsednika Republike Srpske, navodi RSE.

U međuvremenu je 21. avgusta otišao u Beograd, ali tu posetu nisu ni potvrdili niti demantovali zvaničnici u Srbiji i SAD-u.

Bernsova poseta regionu dolazi u trenutku kada je američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer rekao da je njegova zemlja izazvana u nekoliko aspekata od strane Vlade Kosova, koju vodi Aljbin Kurti.

SAD i druge zemlje međunarodne zajednice kritikovale su neke odluke i akcije koje je nedavno poduzela Kurtijeva vlada, a koje su ocenjene kao „jednostrane“ i „nekoordinirane“.

Ministarstvo spoljnjih poslova SAD-a zatražilo je od Kurtijeve vlade da se vrati „konstruktivnom i bliskom angažmanu“ s Vašingtonom, EU i NATO-om, dok Vašington takođe zahteva da kosovske institucije ne puštaju u promet most preko reke Ibar, pozivajući se na zabrinutost za sigurnost.

Berns je bivši američki ambasador u Rusiji. On je središnja osoba u administraciji američkog predsjednika Džoa Bajdena, jer je i član predsedničkog kabineta Bele kuće.

Njega je predsednik Bajden nominovao za direktora CIA-e u januaru 2021.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari