Šef Kancelarije NATO: Srbija sve važniji partner, odnosi bolji nego što se čini običnom čoveku 1Foto:FoNet

Šef Kancelarije NATO u Beogradu Ćezare Marineli ocenio je da su odnosi Srbije i Severnoatlantskog pakta „bolji nego što se to čini običnom čoveku“ i da Beograd postaje „sve važniji partner“ Alijanse.

Marineli je za portal European Western Balkans rekao da NATO želi da sa Srbijom izgradi „jedinstven odnos“ u kom je ona slobodna da izabere sopstvene prirotete za saradnju sa Alijansom.

„Imamo jako partnerstvo i nastavljamo da radimo zajedno u oblastima u kojima i Srbija i NATO vide vrednost. Trenutno, u skladu sa svojim potrebama i ambicijama, kao i spoljnom politikom, Srbija ima izbor od preko 1.600 različitih aktivnosti koje može raditi sa NATO-om“, naveo je šef Kancelarije NATO u Beogradu.

Upitan da li bi opredeljenje Srbije da proširi i unapredi saradnju sa Organizacijom Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) moglo da bude prepreka u odnosima sa NATO u budućnosti, Marineli je kazao da Alijansa „ne vidi nikakve prepreke za obostrano korisnu saradnju“ i da NATO „u potpunosti poštuje politiku vojne neutralnosti Srbije“.

„Srbija ima suvereno pravo da bira sopstvene bezbednosne aranžmane za potrebe svojih građana. Dobri odnosi sa NATO i dobri odnosi sa Rusijom ili bilo kojom drugom zemljom ili multinacionalnom organizacijom nisu u međusobnom konfliktu.

Naša partnerstva se oblikuju prema potrebama svake zemlje. Svojim partnerima ne namećemo ništa a, kao što znate, NATO blisko sarađuje sa mnogim vojno neutralnim zemljama, kao što su Finska, Austrija i Švedska, između ostalih“, naveo je Marineli.

Komentarišući nedavno raspoređivanje ruskog sistema PVO S-400 u Srbiji, u okviru srpsko-ruske vežbe „Slovenski štit 2019“, šef Kancelarije NATO u Beogradu je naveo da je stav Alijanse da je izbor sistema naoružanja „suvereno pravo svake zemlje“, što kako je rekao, „uključuje Srbiju“.

Upitan za stav o negativnoj percepciji koja u javnosti Srbije postoji prema NATO, Marineli je kazao da je svestan da je Alijansa „i dalje kontroverzna tema u Srbiji“ ali i dodao da „vazdušna kampanja 1999. godine nikad nije bila usmerena protiv srpskog naroda“ već da je njen cilj bio da se „zaštite civili u širem regionu“.

„Sećanja na vazdušnu kampanju 1999. su i dalje bolna tačka mnogima, naročito onima koji su izgubili voljene osobe. Svaki izgubljen nedužni život je tragedija, zbog čega mi duboko žalimo. Generalni sekretar NATO-a je izjavio saučešće porodicama i svima koji su izgubili voljene osobe na obe strane. Nikad ne smemo da zaboravimo prošlost, ali možemo da gledamo unapred“, dodao je šef Kancelarije NATO u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari