Šef Kancelarije za vezu Kosova u Srbiji Jetiš Jašari: Za sporazum potrebna dobra vera 1foto EPA-EFE/Georgi Ličovski

Šef Kancelarije za vezu Kosova u Srbiji Jetiš Jašari ocenio je, u intervju za Radio Slobodna Evropa (RSE), da evropski predlog za normalizaciju odnosa predstavlja solidnu osnovu za rešavanje većine otvorenih pitanja između Srbije i Kosova, rekavši kako očekuje da će se dijalog okončati međusobnim priznanjem.

Ključno je da implementacija predloga počne bez odlaganja i u dobroj veri, rekao je Jašari i naglasio da sastanak premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića 27. februara u Briselu, uz posredovanje EU, predstavlja prekretnicu u toku dijaloga.

Predlog EU pruža solidnu osnovu za rešavanje većine otvorenih pitanja između Kosovo i Srbije u ovoj prelaznoj fazi. U tom smislu, ključno je da implementacija predloga otpočne bez odlaganja i u dobroj veri, ocenio je Jašari za RSE.

Prema njegovim rečima, najavljeni sastanak 18. marta u Severnoj Makedoniji treba shvatiti kao značajan korak napred u tom pravcu.

Naravno, smatramo da će puna normalizacija odnosa biti postignuta kada dođemo do tačke međusobnog priznavanja. U celom tom procesu, uloga EU, SAD i Ujedinjenog Kraljevstva ostaje nezamenljiva, jer je za očekivati da će detalji implementacije predloga zahtevati mnogo rada i verovatno donošenje teških odluka, objasnio je Jašari.

Na pitanje kako ocenjuje komunikaciju oficira za vezu sa vlastima u Srbiji, Jašari je rekao da je jedini kanal komunikacije sa srpskim vlastima je preko partnera, odnosno Kancelarije za vezu Srbije sa Kosovom.

Ta komunikacija je do sada bila korektna, istakao je Jašari.

Za očekivati je, naglasio je on, da bi sa implementacijom predloga EU, koji, između ostalog, predviđa uspostavljanje „stalnih misija“, postojeća Kancelarija za vezu Kosova sa Srbijom bila unapređena u stalnu misiju.

To bi, zauzvrat, nesumnjivo stvorilo bolje mogućnosti za ostvarivanje ciljeva i zadataka misije, zaključio je on.

On je naveo da nedavno obeležavanje 15. godišnjice nezavisnosti Kosova, koje je priredio u svojoj rezidenciji, nikako nije imalo za cilj da provocira srpski narod ili javnost.

Jašari je rekao da je „nažalost, većina medija i predstavnika pojedinih političkih subjekata u Srbiji negativno reagovala na vest o prijemu povodom 15. godišnjice nezavisnosti Kosova, koji je priredio 22. februara u Beogradu“.

„Želim da istaknem da ovaj događaj nikako nije imao za cilj da provocira srpski narod ili javnost, kako prenose mediji. Događaj je bio deo svečanih aktivnosti koje su sve misije Kosova u inostranstvu održale u svojoj zemlji prijema, a prijem održan u Beogradu bio je deo programa takvih aktivnosti“, kazao je Jašari.

Kancelarije za vezu dve strane uspostavljene su 2013. godine, na osnovu Briselskog sporazuma, radi njegove lakše primene, i smeštene su u prostorijama delegacija Evropske unije u Beogradu i Prištini.

Jašari je za ekao da on, kao šef Kancelarije za vezu, nastoji da održava kontakte i komunikaciju sa predstavnicima diplomatske zajednice u Beogradu i da ih upozna sa stavom kosovske vlade o dešavanjima u vezi sa Kosovom.

Kancelarija za vezu Prištine u Beogradu komunicira sa srpskim vlastima isključivo preko Kancelarije za vezu Beograda u Prištini, kazao je Jašari i dodao da je ta komunikacija „do sada bila korektna“.

„Za očekivati je da bi sa implementacijom predloga EU, koji, između ostalog, predviđa uspostavljanje stalnih misija, postojeća Kancelarija za vezu Kosova sa Srbijom bila unapređena u stalnu misiju. To bi, zauzvrat, nesumnjivo stvorilo bolje mogućnosti za ostvarivanje ciljeva i zadataka misije“, naveo je Jašari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari