Šef Misije ODIHR Albert Jonson: Glasanje je išlo glatko, ali je bilo nekih proceduralnih pitanja 1Foto: Z. Miladinović/Danas

Šef Misije ODIHR Albert Jonson izjavio je da preliminarna izjava posmatračke misije ukazuje da su izbori tehnički dobro izvedeni, postojala je mogućnost poltičkih alternatva, ali je predsednik države bio izrazito uključen u sve i to je stvorilo nejednake uslove za učesnike na izborima.

Osnovne slobode su pošovanje u toku kampanje, postojala je i jaka retorika, pritisak na zaposlene u javnom sektoru i javne resurse, konstatovao je Jonson.

On je ukazao i da većina nacionalnih emitera nije imala odgovarajući pristup svim učenicima u kampanji, što je uskratilo mogućnost građanima da donose odluke na osnovu širih informacija.

Glasanje je išlo glatko, ali je bilo nekih proceduralnih pitanja, dodao je Jonson.

Naš posao nije da poništavamo izbore, rekao je Jonson odgovarajući na pitanje koje bi to nepravilnoetsi bile dovoljne za poništavanje izbora.

Nismo u situaciji da merimo efekte takvih praksi na rezultate izbora, ali smo se pozabavili pitanjima različitih nepravilnosti u našim preporukama, rekao je on na konferenciji za novinare posle jučerašnjih izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari