Šef srpske diplomatije, koji boravi u Americi, kaže da litijum neće biti tema njegovih razgovora sa zvaničnicima Bele kuće 1foto (BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE)

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić izjavio je u Vašingtonu da će razgovarati sa savetnikom Bele kuće za energetiku, ali kako kaže na pitanje N1, litijum nije tema razgovora u Americi.

„Ne, ovde nisu predviđeni razgovori o toj temi uopšte. Interesantno, ali niko nije pokrenuo ni od ministara i zvaničnika ovde okupljenih tu temu. Međutim, nema sumnje da ti retki minerali ili kritično važne sirovine predstavljaju često teme razgovora na ovakvim forumima. Srbija ne beži od razgovora o ovoj temi. Druge kolege iz Vlade su se aktivnije bavile ovom problematikom“, kaže Đurić.

Povodom nedavne posete zamenika spoljnih poslova Rusije Gruška Beogradu i eventualnih reakcija na Zapadu, Đurić kaže da Vlada ne želi da uvlači Srbiju u globalne konflikte.

„Trudimo se da Srbiju u globalnoj geopolitičkoj buri sačuvamo od svih izazova i da sačuvamo ono što su nacionalni i državni interesi, i da imamo izbalansiran odnos sa akterima u međunarodnoj zajednici, a istovremeno imamo jasno definisane strateške prioritete. To je da do 2027. završimo sve reforme neophodne za članstvo u EU. To je naš pravac i opredeljenje. Naše opredeljenje je i da ne prekidamo odnose sa tradicionalnim partnerima. Kada pogledate strukturu gostiju u prva dva meseca mandata nove Vlade videćete da je ta politika bila i ostala izbalansirana. I kada je reč o gostima koje smo u Srbiji primali i kada je reč o posetama koje smo vršili u međunarodnoj zajednici“, kazao je Đurić.

Dodao da „u Vašingtonu ovih dana lobiramo za poziciju Srbije u zapadnom delu međunarodne zajednice. Razgovaramo sa našim prijateljima o tome kako da ojačamo ekonomske, političke, kulturne i bezbednosne i svekolike odnose sa ovim delom sveta“.

„Veoma sam srećan što ovde u Vašingtonu imam prilku da razgovaram sa ministrima spoljnih poslova čitavog niza zemalja ali i da u ekonomskim razgovorima sa vodećim američkim kompanijama predstavim Srbiju kao vodeću investicionu destinaciju“, poručio je Đurić.

Kazao je i da u Vašingtonu razgovara i sa zemljama koje su priznale, i sa onima koje nisu priznale Kosovo. Naveo je da je kratko razgovarao i sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i pozvao ga da poseti Srbiju.

„Nastavljamo da guramo ka početku strateškog dijaloga izmedju Srbije i SAD, što smatram da je važna institucionalna forma za unapređenje naših odnosa u budućnosti i sve ono, ponavljam, što smatram da je interes Sbrije, kada je reč o pozicioniranju naše zemlje u ovom delu sveta i ispravljanju možda nekih negativnih slika iz prošlosti koje su formirane u nekim decenijama koje su na sreću za nama, i projektovanje jedne nove slike o Srbiji kao zemlji koja se ubrzano razvija, zemlji koja stavlja ogroman fokus ne samo na svoj ekonomski razvoj, u čemu je ostvarila rezultate sa kojima možemo da se pohvalimo pred nekim od okupljenih zemalja, već i sa zemljom koja želi da na svojoj teritoriji stvara vrstu društva koje će je učiniti zaista dobrim mestom za život, za sve ljude koji u našoj zemlji žive. Dakle, ukupan ribrending i promene imidža Srbije ali zasnovano na stvarnom dešavanju, na stvarnim činjenicama, to je ono čime se bavimo sa jedne strane. Sa druge strane, dobijanjem novih prijatelja za našu zemlju, lobiranje, to je najkraće naš cilj ovde“, rekao je Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari