Šefčovič: U Srbiji ćemo koristiti najbolje prakse za iskopavanje litijuma 1Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič, zadužen za Evropski zeleni dogovor izjavio je danas u Beogradu da je sistem rudarenja litijuma dobro razmotren te da će i u Srbiji biti korišćene najbolje prakse.

Sa iskopavanjem litijuma počinje se, dodao je, u Srbiji jer je „najnaprednija u pripremama“ iako se spremaju projekti i u Finskoj, Češkoj, Portugalu.

Šefčović je danas u ime EU potpisao sa Srbijom Memorandum o razumevanju o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima.

„Današnje tehnike nude višeslojne mogućnosti kako da se rudari na ekološki održiv način. Govorimo o zatvorenim oknima, o mašinama na električni pogon, koristimo obnovljive izvore energije i učinićemo sve što možemo da izvori pijaće vode ne budu pogođeni“, rekao je novinarima nakon potpisivanja.

Odgovarajući na zabrinutosti građana Srbije u vezi iskopavanja rekao je da EU ima najsveobuhvatniji regulatorni okvir na svetu kada je reč o kritičnim materijama.

„Svaka baterija koja će izaći na tržište EU će imati digitalni pasoš, verovatno QR kod, gde će javnost moći da pristupi informacijama kakav je karbonski otisak te baterije, da li su ispunjeni najviši ekološki standardi, kakva je garancija za recikliranje, da li su ljudi u lancu vrednosti bili tretirani dostojanstveno“, rekao je novinarima.

Rekao je da su propisom o baterijama koji je usvojen prošle godine propisane i kazne, ali da do sada nije bilo problema.

Iskopavanje litijuma će otvoriti vrata najvećim stranim investivijama u istoriji Srbije, dodao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari