Šefčovič: U Srbiji ćemo koristiti najbolje prakse za iskopavanje litijuma

  1. Srbija poseduje tek nešto više od 1,5 % svetskih zaliha litijuma. Američki Geološki institut naveo je da je Srbija na 11. mestu po zalihama, s oko 1,2 miliona tona (prva je Bolivija s 21 te Argentina s 19 miliona tona). U Europi prednjače Austrija, Nemačka, Francuska, Španija i Češka, koje imaju veće količine litijima od Srbije, ali ni jedna ga ne kopa (a sve te zemlje imaju svoju autoindustriju) zbog prevelikih ekoloških rizika i opasnosti za okolinu.

  2. Naravno da će koristiti najbolju praksu: Iskopaj litijum i uništi životnu okolinu u Srbiji, a uzmi im litijum i sačuvaj svoju životnu okolinu u EU.

  3. Зашто у Немачкој не копате, бандо!!!!?

  4. Te najbolje prakse koristite prvo u Nemačkoj, Češkoj, Finskoj .. pa kada vi to isprobate onda ćemo i mi.

  5. Učinićemo sve sa izvori vode ne budu pogodjeni“, a šta ćemo da radimo, ko će biti kriv, kako da se spasilmo ako budu pogođeni. SANU kaže hoće, zagadiće se reke a vi bi da proverite.

  6. Sa tim nevidjenim EU ekološkim standardima cemo u reci u blizini gde se kopa litijum moci da uzgajamo i pastrmke (samo se nadam da nece da svetle u mraku )

  7. Znači mi smo ogledni kunići. Kada će biti prvi sistematski pregled? Za 10, 15 ili 20 godina?

  8. Jel cemo moci da tuzimo garante nezagadjenja EU i vladu Srbije sudu u Strazburu ako do toga dodje ipak, ili ce sud tada da odbije tuzbe i proglasi se nenadleznim jer EU drzi taj sud.

  9. Ima da EU bude humana prema nama baš kao i prema Palestincima i Ukrajincima. Jedva čekam njihovo dobro, udruženo sa naprednjačkim…..

  10. “U Srbii cemo koristiti najbolje prakse za iskopavanje litijuma“, rece Sefcovic.
    U to ne treba sumnjati: da ce koristiti najbolje prakse u eksploataciji te, za obliznje zitelje, opasne rude.

  11. G-din. Šefčoviču, najbolja praksa za iskopavanje litijuma jos ne postoji, prema tome sta cete da koristite. Pitanje za vas kao i za G-din. Solca, zasto vi u Nemackoj koja ima nalazista vise nego Srbija, pa cak i ekoloski prihvatljiviju eksploataciju iz termalnih izvora to ne radite u Nemackoj??????????? Ziveli

  12. Bojim se da će nam ova sns politika doneti ozbiljne unutrašnje sukobe.

  13. Pa gospodo, mi smo tek poceli da razgovaramo bez rukavica!
    Zato, nastavite da trazite i u drugim zemljama.

  14. Da gospodine Sefcovicu, odjednom vam je Srbija dobra kada je litijum u pitanju ali zato do sada nikada nije bila dobra te ste zajedno sa svojim zapadnim partnerima joj oteli Kosovo, hocete i Republiku Srbsku i sqv srbski narod da obespravite jer ne valjaju ali jos jedan dokaz gde imate koristi tu vam je sve dobro

  15. Ovo sto ovaj prica je prica za malu decu,mozda bolje zvuci ovo sto ovaj Sefcovic lupa ne moze da prodje kod ljudi koji pametno razmislaju mozda moze kod laika Aleksandra Vucica i And Brnabic.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 19. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Stevan Filipović, filmski režiser

Da bismo bili savesni građani koji donose prave odluke na izborima, kao i u svim drugim sferama života, potrebni su nam jaki mediji.