Šeholi: Kurtiju rok do petka da se izjasni o novim izborima na severu Kosova i formiranju ZSO 1foto: Twitter

Kosovski premijer Aljbin Kurti ima rok do petka da se specijalnim izaslanicima Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država izjasni oko novih lokalnih izbora na severu Kosova i formiranju Zajednice srpskih opština, tvrdi direktor nevladine organizacije iz Prištine „Institut za afirmaciju međuetničkih odnosa“ Fatmir Šeholi.

„Poseta Lajčaka i Eskobara Kosovu je okončana bez nekih rezultata. Međutim, kako saznajemo mi kao Institut za afirmaciju međuetničkih odnosa, Kurti ima rok do petka da se izjasni pred Eskobarom i Lajčakom oko novih izbora na severu Kosova i formiranju ZSO“, navodi Šeholi.

Naš sagovornik smatra da je kosovski premijer svojom, kako kaže, neposlušnoću prema SAD doveo i sebe i Kosovo u neizlaznu situaciju. Time je evidentno postalo, ukazuje naš sagovornik iz Prištine, da će se obestiniti Eskobarova izjava da će Zajednica srpskih opština biti formirana sa ili bez Kurtija.

Nakon odlaska u Prištinu i sastanka sa Kurtijem, Osmani, liderima albanske i srpske opozicije, diplomatski dvojac Eskobar-Lajčak dolaze u Beograd, gde ih večeras očekuje razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Šeholi, na pitanje o očekivanjima od beogradskog susreta, kaže da sve zavisi od načina na koji će predsedniku Srbije biti predočeno ono što se desilo na razgovorima u Prištini.

Nakon sastanaka u Prištini, specijalni izaslanik EU poručio je da bi redosled rešavanja krize na severu KiM trebalo da ide ovako – prvo deeskalacija, zatim „brzi izbori na severu“ i treće povratak dijalogu za normalizaciju. On je novinarima napomenuo da je „njihova misija tek počela“. Lajčak je rekao da su on i Eskobar imali dugu i tešku raspravu sa kosovskim premijerom.

„U interesu Kosova i svih je da imamo legitimne gradonačelnike“, rekao je Lajčak. On je dodao da se sankcionisanje Kosova pominje i u deklaraciji 27 država EU. Mogu vam reći da zemlje članice čekaju naš izveštaj“, rekao je Lajčak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari