Šeholi: Velika bruka za demokratiju 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Uprkos tome što je Centralna izborna komisija Kosova 4. marta objavila konačne rezultate vanrednih parlamentarnih izbora, nakon što su se u subotu uveče u prištinskim medijima pojavili audio i video zapisi o navodnoj kupovini glasova, počeli su da pristižu zahtevi za ponovno brojanje glasova sa svih birališta.

Kako je preneo portal Kossev, prištinski mediji pisali su u subotu o navodnoj krađi glasova i njihovom preusmeravanju drugim kandidatima, a kao jednog od učesnika navodne krađe označili su supruga odlazeće ministarke spoljnih poslova Kosova Meljize Haradinaj Stuble.

Gazeta Online Insajderi javila je da se na osnovu snimaka može utvrditi da je biznismen Dardan Stubla dao novac četvorici poverenika koji su „ukrali“ glasove drugih kandidata Alijanse za budućnost Kosova i registrovali ih kod Meljize Haradinaj Stuble.

Kossev je preneo da se oglasio i Dardan Stubla, te da je negirao navode o kupovini glasova i poručio da je slučaj prijavio policiji. On je rekao da su video-snimak postavile kriminalne grupe koje funkcionišu u službi bliskih i ličnih interesa. Stubla je kazao da iza njih stoje određene osobe koje podržavaju „nove pristalice“ na listi za poslanike u AAK (Alijansi za budućnost Kosova).

Portal Kosovo online preneo je izjavu kosovske ministarke spoljnih poslova Meljize Haradinaj Stuble, koja je pozdravila odluku Izbornog panela za žalbe o prebrojavanju uslovih i glasova dijaspore, istakavši da ponovno brojanje predstavlja korak ka otkrivanju montiranog snimka u kom se tvrdi da je njen suprug umešan u krađu glasova. Haradinaj Stubla je istakla da ni ona ni njen suprug, niti bilo koji član porodice, nisu umešani ni u jedan nedozvoljeni postupak.

– Pojedini pseudo portali, u skladu sa određenim naredbama, nastavljaju da iznose te tvrdnje. Okončajte klevete, uvrede i ucene protiv mene i moje porodice – navela je Haradinaj Stubla, a preneo portal Kosovo online.

Politički analitičar iz Prištine Fatmir Šeholi rekao je za Danas da se to što je istraživao portal „Insajder“ pokazalo kao istinito i ocenio da je to velika bruka za demokratiju.

– Naravno da će tužilaštvo Kosova odmah reagovati i trebalo bi da ti koji su na tim snimcima i oni za koje su kupili glasove budu najstrože kažnjeni, kako i predviđa zakon do pet godina zatvora – naveo je Šeholi.

Nekadašnja ministarka finansija Hikmete Bajrami iz redova Demokratskog saveza Kosova poručila je da se zalaže za ponovno brojanje glasova pod video-nadzorom i uz direktan prenos na nacionalnoj televiziji, preneo je Kosovo online pisanje Indeksa online.

Bajrami smatra da je direktan TV prenos jedini način da se izbegnu spekulacije i manipulacije prilikom brojanja glasova na Kosovu.

– CIK treba da ponovi brojanje uz direktan prenos na nacionalnoj televiziji. To treba učiniti u interesu kandidata, ali i svih građana – napisala je Bajrami na Fejsbuku.

Podsetimo, kosovska Centralna izborna komisija već je jednom, 22. februara, donela odluku da se zbog grešaka ili zloupotreba na 494 biračka mesta ponovo prebroje glasovi s vanrednih parlamentarnih izbora održanih 14. februara. Kako je tada prenela Beta, na 370 biračkih mesta je utvrđeno da kandidat ima više glasova od stranke na čijoj je listi, a na 83 biračka mesta da su partije dobile glasove, ali ne i njihovi kandidati.

Podsetimo, glasovi sa prošlih parlamentarnih izbora održanih u oktobru 2019. brojani su skoro dva meseca, a obeležili su ih i nestvarni prizori ljudi u zaštitnim odelima, budući da je razlog za brojanje bilo navodno pristizanje otrovnih koverti iz centralne Srbije sa glasanjem na daljinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari