Šeholi: ZSO će biti formirana isključivo kada Srbija prizna Kosovo, zvaničnici Beograda će jednom odgovarati za ratnohuškačke izjave 1foto: Privatna arhiva

Direktor Insituta za afirmaciju međuetničkih odnosa Fatmir Šeholi za Danas ocenjuje da će Zajednica srpskih opština biti formirana onda kada Srbija prizna Kosovo de facto i de jure.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković tokom današnjeg obraćanja javnosti apelovao je na međunarodnu zajednicu da izvrši prtisak na zvaničnu Prištinu da pristupi formiranju ZSO, te ponovio optužbe na račun kosovskog premijera Aljbina Kurtija da planira rat protiv Srba.

– Izjava Petra Petkovica još jednom pokazuje da zvanični Beograd, kao što je to radio niz godina unazad, prvenstveno želi da uplaši Srbe na Kosovu. I nažalost u tome uspeva jer su izjave Vučića, Brnabić, Vulina i Petkovića u najmanju ruku unele strah kod Srba na Kosovu. U sedište Instituta za afirmaciju međuetničkih odnosa stižu nam neprekidne poruke Srba sa svih krajeva Kosova, ali i Srba iz Srbije koji nas dnevno pitaju da li počinje rat na Kosovu, kaže Šeholi.

On dodaje da u ime Instituta koji vodi, „ali i kao čovek koji se već 30 godina bavi albansko – srpskim odnosima“, poziva Srbe na Kosovu da ne veruju u izmišljotine i manipulacije koje čine pojedini, sada već bivši ministri u Vladi Srbije, pa i sam predsednik Srbije.

– Neće biti nikakve Oluje, neće biti ništa od onoga što proklamuje i priželjkuje zvanični Beograd. Neće biti rata. Na Kosovu živi oko 100 hiljada Srba, 70 odsto njih imaju već godinama tablice RKS, kako to da nije bilo niti Oluje, niti ičega sličnog, kada su srpski građani sa Kosova uzeli te tablice, ali vidi čudo sada se sprema „Oluja“ i rat zbog nekih tablica koje treba nekoliko Srba da menja i koji koriste tablice iz vremena Miloševićevog režima! Takve izjave poput Petkovićeve su zaista komedija koja se ponavlja, poručuje Šeholi.

Naš sagovornik smatra da će  ZSO biti formirana ali isključivo onda kada Srbija i de facto i de jure u Briselu stavi potpis na priznavanje nezavisnosti Kosova. Kaže da je to jedino rešenje koje Kosovo i Srbiju može da pomeri sa ove mrtve tačke u dijalogu.

– Neće Kosovo formirati ZSO pa da potom Srbija svaki dan postavlja nove uslove. Znači, ZSO je međunarodna obaveza koju je Kosovo preuzelo ali biće formirana isključivo kada Srbija prizna nezavisnost Kosova, kaže direktor pomenutog Insituta.

Poručuje i da svaka izjava zvaničnika iz Beograda o ratovima se pomno prati od strane svih međunarodnih aktera i da će jednog dana neko odgovarati za te, kako ih ocenjuje, ratnohuškačke izjave.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari