Priština neće prihvatiti nikakve pregovore koji bi doveli u pitanje teritorijalni integritet Kosova ili predstavljali povratak na razgovore o statusu, ali je spremna da prihvati sve teme razgovora sa Srbijom koji su u obostranom interesu, izjavio je predsednik Kosova Fatmir Sejdiu, koji s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem boravi u Vašingtonu.

Sejdiu je kazao da je veoma važno to što će se SAD snažno angažovati u nastojanju da Kosovo dobije nova međunarodna priznanja. „Nadam se da će Srbija odustati od pokušaja da blokira nova priznavanja Kosova jer je, u krajnjoj instanci, u interesu obe zemlje da imaju dobre odnose“, naglasio je Sejdiu i dodao da se nada da će i Rusija, koja podržava Srbiju, imati „racionalniji pristup“.

Na pitanje da li se mogu očekivati direktni razgovori Beograda i Prištine i kako Vlada Kosova namerava da se postavi prema planu u šest tačaka, on je odgovorio da je kod donošenja tog plana zaobiđena Priština, kao i da taj plan nije prihvaćen na nivou UN. „U pitanju je deo koji je uključen u izveštaj generalnog sekretara UN, na isti način kao što je uključeno i gledište Prištine. Zato mi prihvatamo Ahtisarijev plan koji je najbolji projekat ponuđen svim građanima Kosova i spremni smo da ga primenjujemo“, naveo je.

Zaključio je da se sa Beogradom može razgovarati o temama koje su od interesa za dve države, kao što su liberalizacija granica, borba protiv organizovanog kriminala, ekonomska saradnja i pozvao srpske vlasti da odustanu od svog stava za koji je kazao da su taoci toga građani Srbije na Kosovu.

Tokom prošle nedelje Sejdiu i Tači sastali su se u Vašingtonu sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom i američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton, koji su najavili da će Vašington nastaviti da pruža podršku i pomoćKosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari