Selaković razgovarao u Slovačkoj sa šefom diplomatije i potpredsednikom parlamenta 1Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je danas u Bratislavi sa šefom slovačke diplomatije Ivanom Korčokom o evropskim integracijama, kosovskom pitanju i saradnji i razvoju odnosa dve zemlje.

Posle sastanka sa Korčokom na početku dvodnevne posete Slovačkoj, Selaković je zahvalio toj zemlji na „velikoj i nesebičnoj“ podršci evropskom putu Srbije i njenom teritorijalnom integritetu i suverenitetu po pitanju Kosova, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Selaković, prvi šef srpske diplomatije koji boravi u zvaničnoj poseti Slovačkoj posle više od deset godina, rekao je da je Bratislava „jedan od najsnažnijih“ podržavalaca Srbije na putu evrointegracija, navodi se u saopštenju.

Povodom podrške koju Slovačka pruža Srbiji po pitanju Kosova, Selaković je naveo da je „uveren da ne opstaje lako u tome, jer je izložena pritiscima“. Slovačka je jedna od pet članica EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Selaković je rekao da će sa Korčokom nastaviti da razgovara o pregovorima Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa uz posredstvo EU.

Korčok je kazao da su bilateralni odnosi veoma dobri, da dve države razvijaju ekonomsku saradnju i da u tome postižu uspehe, navodi se u saopštenju.

„Što se tiče ambicija Srbije u pravcu evropskih integracija, Srbija u Slovačkoj ima jakog podržavaoca“, rekao je šef slovačke diplomatije.

Dodao je da Srbija, kako se navodi, u narednoj godini može da očekuje boljitak u pravcu otvaranja i zatvaranja klastera u pristupnim pregovorima sa EU.

Povodom dijaloga Beograda i Prištine, Korčok je rekao da Slovačka očekuje implementaciju svega što je do sada dogovoreno, stoji u saopštenju.

Selaković je kazao da je na sastanku bilo reči i o posvećenosti Srbije „širenju pozitivne agende i regionalne saradnje“.

„Inicijativa Otvoreni Balkan predsednika Aleksandra Vučića, prepoznata od premijera Albanije i Severne Makedonije, dobila je ozbiljnu podršku i ministra Korčoka, ali i Višegradske četvorke. Zahvalio sam na tome i istakao da će Beograd nastaviti da vodi upravo takvu regionalnu politiku koja je, šireći ekonomsku saradnju, usmerena i na rešavanje otvorenih političkih pitanja“, rekao je Selaković.

Šef srpske diplomatije je kazao da je sa Korčokom razgovarao i o ekonomskoj saradnji dve poslovne zajednice i dve države.

U prvih osam meseci 2021. godine srpski izvoz u Slovačku je povećan 43,9 odsto, a slovački izvoz u Srbiju 50,9 odsto, naveo je Selaković i dodao da će zaključno sa septembrom biti prevaziđen nivo ekonomske i trgovinske razmene dve zemlje iz 2020. godine.

Selaković je zahvalio Slovačkoj i na pomoći koju je pružila građanima Srbije na početku pandemije virusa korona, navodi se u saopštenju.

On je rekao da je „tradicionalna bliskost“ Srbije i Slovačke, pre svega jezička i kulturološka, jedna od prednosti za razvoj odnosa dve zemlje, a kao „veoma jaku i važnu sponu odnosa“ izdvojio je slovačku manjinsku zajednicu u Srbiji.

Selaković je u Bratislavi razgovarao i sa potpredsednikom slovačkog parlamenta Milanom Laurenčikom, sa kojim se saglasio da su bilateralni odnosi izuzetno dobri i bez otvorenih pitanja, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Šef srpske diplomatije je rekao da je Beograd ponosan na „prijateljske i bratske“ odnose Srbije i Slovačke, navodi se.

Selaković je naveo da dve zemlje treba da iskoriste mogućnosti za produbljivanje međuparlamentarne saradnje, naročito tokom naredne godine kada obeležavaju jubilej diplomatskih odnosa.

On je ukazao da ekonomska saradnja ne prati „izuzetan nivo“ ukupnih odnosa dve zemlje i ocenio kao pozitivno što će narednog meseca u Bratislavi biti održano zasedanje Mešovite komisije za ekonomsku saradnju.

Selaković je rekao i da je na današnjim sastancima u Bratislavi dobio uveravanja da će Slovačka ostati pri „čvrstom, principijelnom“ stavu po pitanju Kosova, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari