Selaković: Rezolucija 1244 SB UN garant mira i stabilnosti 1Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković rekao je danas da je Rezolucija 1244 SB UN garant mira i stabilnosti, a da su UN ključno mesto za odbranu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i međunarodnog prava, u kojem Srbija nalazi uporište.

On je, u razgovoru sa predsednikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Abdulom Šahidom, rekao da Srbija insistira i na važnosti nastavka angažmana UNMIK-a na Kosovu i Metohiji „kao i kontinuiranog razmatranja situacije u južnoj srpskoj pokrajini pred Savetom bezbednosti UN“, saopšteno je iz Ministarstva.

Selaković je sagovornika upoznao sa situacijom na Kosovu i Metohiji i položajem srpskog naroda u pokrajini, naglasivši da je tokom ove godine došlo do dramatičnog porasta etnički motivisanih incidenata prema Srbima. Podsetio je da je stopa povratka na KiM, od oko dva odsto, najniža u svim postkonfliktnim područjima na svetu.

Čestitao je Šahidu na današnjem govoru na komemorativnom skupu povodom 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih, primećujući da vrednosti i ciljevi nesvrstanih u velikoj meri koincidiraju sa prioritetima UN.

Srbija je, kako je rekao, saglasna sa ocenom da je neophodno jačanje multilateralizma i uloge UN u savremenom svetu, koji je suočen sa kompleksnim izazovima.

Selaković je upoznao predsednika GS i sa aktivnostima i rezultatima Srbije na polju rodne ravnopravnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari