Selaković: Srpski i kubanski narod spadaju u one koje pritisci čine hrabrijim i jačim 1Foto FoNet Milica Vučković

Ministar kulture Srbije Nikola Selaković izjavio je danas u Beogradu da između srpskog i kubanskog naroda postoje brojne sličnosti i da spadaju u one narode koji na pritiske ne pognu glavu, već ih oni čine „još hrabrijim i jačim“.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u vladi Srbije, posle sastanka sa kubanskim ministrom kulture Alpidiom Alonsom Grauom, Selaković je rekao da su i srpski i kubanski narod „bili pod mnogim pritiscima u istoriji“ i dodao da Srbija i Kuba dele iste vrednosti, budući da se bore za suverenitet i slobodu i za poštovanje međunarodnog javnog prava.

„Srbija je spremna za dalje jačanje ukupne saradnje sa Kubom, polazeći od tradicionalno dobrih odnosa koje karakteriše međusobna podrška u odnosu na pitanja od nacionalnog značaja za dve zemlje“, kazao je Selaković pošto je sa Grauom potpisao sporazum dve vlade o sprečavanju nedozvoljene trgovine kulturnim dobrima.

Ministar  Alpidio Alonso Grau, koji boravi u Beogradu povodom 67. Međunarodnog sajma knjiga, čiji je Kuba počasni gost, rekao je da cela kubanska delagacija „oseća prijateljsku dobrodošlicu“ i zahvalio Srbiji „što je uvek bila uz Kubu u teškim vremenima“.

Grau je rekao i da je nestanak struje na celoj Kubi usled kolapsa energetskog sistema, sa kojim se ta zemlja od juče suočava, „posledica ekonomskih blokada kojima su Kubanci već dugo izloženi“, aludirajući na embargo koji su SAD uvele Havani.

Selaković je kubanskom ministru uručio portret Nikole Tesle, inspirisan muralom oslikanim na Kubi.

„Da se na Kubi ne ugasi više nijedna sijalica zato što je neko rešio da politički disciplinuje vaš narod“, naveo je Selaković.

Selaković je kazao i da je Srbija „veoma opredeljena“ za unapređenje odnosa sa Kubom u oblasti kulture i izrazio uverenje da će „sadržajni program“ štanda Kube na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu dodatno približiti kubansku književnost srpskoj publici.

Ukazao je da je „posebno značajno“ što je zajedničkim aktivnostima za svega godinu dana došlo do razmene učešća na sajmovima knjiga u Beogradu i Havani. Dodao je da je uz podršku ministarstva kulture Srbije omogućeno prevođenje značajnih dela sedam kubanskih autora, među kojima je i knjiga ministra Graua.

Grau je izrazio zahvalnost Srbiji na solidarnosti i na prilici da predstavi najbolje od svoje književnosti, navodeći da se ona „iznedrila iz revolucije koju mnogi pokušavaju da ospore“.

Kubanski ministar je naveo da njegova zemlja neguje blisku saradnju sa Srbijom, i dodao da se ona ogleda i u činjenici da delegaciju Kube u Beogradu čine najveći živi pisci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari