Seljimi: BG ne može da blokira stvaranje vojske Kosova 1Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Kosova

I Sjedinjene Američke Države i NATO podržavaju stvaranje oružanih snaga Kosova. Niko ne poriče pravo Kosovara da se sami brane.

Novi američki ministar odbrane Džejms Matis takođe je to potvrdio pre nekoliko sedmica u Kongresu. Ostaje pitanje na koji način ćemo narednih dana i sedmica na koji način ćemo nastaviti narednih dana i sedmica da bismo ostvarili ovaj zajednički cilj omogućavanja Kosova da sprovede suverenu odluku da uspostavi svoju sopstvenu vojsku, kaže za Danas bivši ministar spoljnih poslova Petrit Seljimi, komentarišući najave o skorom formiranju vojske Kosova, čemu se Beograd najoštrije protivi.

Seljimi tvrdi da „takođe treba da bude jasno da se Beograd tu ništa ne pita, niti može da blokira stvaranje ove vojske“.

– Nisam suviše zabrinut oko staze, kada je cilj jasan i neosporan – multietnička i odbrambena sila Kosova, duboko ukorenjena u vrednostima NATO, konstatuje sagovornik Danasa.

Podsetimo, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ocenio je da struktura, mandat i misija Kosovskih bezbednosnih snaga „jesu stvar lokalnih institucija Kosova, u skladu sa njihovim ustavnim zakonom, ali ukoliko se mandat KBS promeni na način na koji se predlaže, NATO će preispitati svoj nivo posvećenosti, naročito kada je reč o izgradnji kapaciteta“, dok su SAD izrazile zabrinutost zbog najave da će mandat KBS biti izmenjen bez ustavnih amandmana.

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da će bez obzira na upozorenja NATO i SAD Kosovo nastaviti da transformiše sigurnosne u oružane snage u cilju „odbrane teritorije i suvereniteta Kosova“, preneli su prištinski portali. On je istakao da je „transformacija počela“ i da će biti sprovedena „korak po korak“, uz opasku da je razgovarao sa Stoltenbergom.

Predstavnici zvaničnog Beograda protumačili su poruke SAD i NATO kao „veliki diplomatski uspeh“ Srbije. Kako su prenele novinske agencije, premijer Srbije Aleksandar Vučić kazao je da se NATO protivi formiranju vojske Kosova, naglašavajući da mu je to u telefonskom razgovoru preneo Stoltenberg. Prema Vučićevim rečima, „to je pobeda naša što naš narod više nije krivac za sve“.

Na pitanje RTS da li su dovoljna upozorenja NATO i SAD da Priština odustane od inicijative da bez promene Ustava i glasova Srba na Kosovu formira vojsku, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić naveo je da „vojska Kosova neće biti formirana“.

Poslanica grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamenta Tanja Fajon kaže za Danas da smatra da „u kontekstu povećanja napetosti u regionu formiranje kosovske vojske predstavlja dolivanje ulja na vatru koje u ovom trenutku ne bi donelo ništa dobro“.

– Kao što su upozorili predstavnici EU i NATO, transformacija Sigurnosnih snaga u Oružane snage Kosova ne bi bila moguća bez promene Ustava, za šta u ovom trenutku ne postoji politička volja srpskih predstavnika u parlamentu Kosova. Zbog toga sam ubeđena da bi bilo dobro fokusirati se na dijalog Prištine i Beograda, koji u ovom trenutku nije na zavidnom nivou, a ne na razlike između dve strane koje mogu dovesti do produbljivanja neslaganja. Mislim da je u ovom trenutku važno da svi u regionu spuste loptu, ostave svoje političke interese na stranu i da se ponašaju maksimalno odgovorno.

Predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić povodom oprečnih tvrdnji Beograda i Prištine kaže za Danas da „ima puno spinovanja i na jednoj i na drugoj strani“, ali da „ne treba imati iluzije“ da kada je reč o formiranju vojske Kosova Priština radi sama.

– NATO i SAD odavno rade na tome da se formira vojska Kosova i verujem da će se to i dogoditi do kraja ove godine. Priština sada pokušava da ubrza taj proces, pre svega zbog nedavnog „slučaja voz“ i pretnji predsednika Srbije Tomislava Nikolića slanjem vojske na Kosovo, odnosno nastoji da izvuče korist iz loših poruka koje su stizale iz Beograda, kao i iz činjenice da je u Srbiji na delu izborna kampanja i da je osnažen ruski uticaj u poslednje vreme. Mora se reći da od 2008. u Ustavu Kosova stoji da Kosovo treba da ima vojsku, ali uz odredbu o poštovanju principa zastupljenosti manjina, što znači da bi za izglasavanje takve odluke bilo potrebno da u skupštinskoj sali bude prisutan i bar jedan poslanik Srbin, kaže naš sagovornik.

Janjić ističe da i poslanici Srpske liste treba što pre da donesu odluku da li će se vratiti u kosovski parlament, uz konstataciju da ako i dalje budu bojkotovali rad skupštine „neće biti formirana ni zajednica srpskih opština“.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sazvaće za ponedeljak, 13. mart, sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, zbog zahteva „kosovskog“ parlamenta da se prekine dijalog u Briselu.

Ditman: Nemačka podržava stav NATO

„Nemačka u potpunosti podržava stav generalnog sekretara NATO-a u pogledu najnovijih  najava kosovskih vlasti u vezi sa Kosovskim bezbednosnim snagama (KSF). Kosovske bezbednosne snage treba da se razviju na osnovu Ustava Kosova i kroz inkluzivan politički proces“, izjavio je za Danas ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman.

Rezolucija o prekidu dijaloga’]

Skupština Kosova je na današnjoj sednici usvojila rezoluciju kojom se traži da bezuslovno i hitno oslobađanje Ramuša Haradinaja bude primarni zadatak Vlade Kosova, kao i da se obustavi dijalog sa Beogradom do njegovog oslobađanja, prenosi FoNet.

U rezoluciji, koju je predstavio šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Palj Ljekaj, navodi se i da Vlada Kosova treba traži od EU da izvrši pritisak na Srbiju da poništi sve optužnice. Šefovi svih parlamentarnih grupa, izuzev Srpske liste koja ne prisustvuje sednici, potpisali su i uskladili tekst rezolucije.

Komentarišući usvajanje rezolucije, Dušan Janjić kaže za Danas da ta odluka može biti osnov za blokadu pregovora Beograda i Prištine, kao i da se njome odgovara na zahteve „velikog dela kosovskih Albanaca koji se zalažu za prekid Briselskog dijaloga“.

„Kosovo i u ovom slučaju koristi činjenicu da je u Srbiji u toku izborna kampanja i pokuša da ojača pozicije pre nastavka briselskih pregovora, koji će verovatno biti vođeni u drugačijem formatu od dosadašnjeg, odnosno na nivou predsednika, a ne premijera“, navodi on. Janjić, takođe, smatra da će nakon što građani Srbije izaberu novog predsednika biti održana nova runda briselskih pregovora.

Zahtev za prekid dijaloga između Beograda i Prištine, koji se odvija uz posredovanje EU, u okviru rezolucije koju je danas usvojio Parlament Kosova, ne doprinosi normalizaciji odnosa i u suprotnosti je sa obavezama Kosova, izjavila je danas portparolka Evropske službe za spoljne poslove Maja Kocijančić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari