Seljimi: Marko Đurić zaboravio "balvan revolucije" 1

Čudim se da je Đurić zaboravio šta se desilo Srbiji i Srbima nakon tragičnih pokušaja „balvan revolucija“ devedesetih i formiranja različitih „SAO krajina“ po bivšoj Jugoslaviji.

Prošli put kad je Beograd naredio barikade u severnom Kosovu i napade na KFOR, reakcija je bila žestoka od strane svetske zajednice, kaže za Danas Petrit Seljimi, bivši kosovski ministar spoljnih poslova, komentarišući izjavu šefa Kancelarije za KiM Vlade Srbije Marka Đurića da postoji mogućnost da će srpski predstavnici od Sretenja (15. februara) 2017. sami krenuti u formiranje zajednice srpskih opština na Kosovu.

Seljimi konstatuje da su „te barikade i ta agresivnost doveli svetsku diplomatiju i na kraju je trebalo da se ukine dvovlašće na severu i sve paralelne bezbednosne i sudske institucije na severu Kosova“.

– Nisam uključen u dijalog, ali Ustav Kosova dozvoljava formiranje asocijacije, koja će, verovatno, i biti formirana, nakon što se implementiraju raniji tehnički dogovori, u vezi sa energetikom, navodi sagovornik Danasa.

Ministarka zadužena za dijalog u kosovskoj vladi Edita Tahiri izjavila je juče za prištinske medije da Srbija „nema nikakvu ulogu“ u formiranju ZSO, kao i da srpski predstavnici nemaju ovlašćenja za to.

„Nije Srbija ta koja nameće datume ili koja može da vrši pritisak… Briselski sporazum o ZSO je u isključivoj nadležnosti Republike Kosova, a sprovođenje se može očekivati onda kada se ukloni zid u Severnoj Mitrovici… Srbija je šest godina odlagala sporazum o pozivnom broju za Kosovo, još uvek blokira sporazum o energetici i još uvek održava deo paralelnih opštinskih struktura na Kosovu… Poslednji prekršaj jeste podizanje zida u Mitrovici… Moja poruka njima je da prvo sruše zid i da ne krše Briselski sporazum. U trenutku kada se stvori klima i kada se vidi da Srbija zaista sprovodi sporazume, tada će i Kosovo preuzeti odgovornost da sprovede sporazum o ZSO“, poručila je Tahiri.

Kosovska ministarka je ponovila da Briselski sporazum o ZSO „jasno stavlja do znanja“ da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja, niti će biti „treći nivo vlasti na Kosovu“.

– Mi nećemo nikoga da molimo za sprovođenje onoga što je dogovoreno. Ukoliko u narednih nekoliko nedelja ne bude konkretnih koraka ka stvaranju ZSO, srpski predstavnici c´e u dogovoru sa svojom državom početi od Sretenja 2017. godine sami da uspostavljaju zajednicu, rekao je Marko Đuric´ novinarima u ponedeljak nakon sastanka u Beogradu sa predstavnicima Srba sa Kosova, kod premijera Aleksandra Vučića, a povodom sukoba SNS i PS.

Tači: Ispunimo obećanja

Obraćajući se poslanicima Skupštine Kosova tokom godišnjeg izveštavanja o radu, predsednik Kiosova Hašim Tači kazao je da je najveći izazov „neuspeh u ostvarivanju obećanja datih međunarodnih partnerima“. “ Treba da stojimo iza naših ustavnih i zakonskih obećanja, bilo da je reč o osnivanju zajednice opština sa srpskom većinom, bilo o demarkaciji granice sa Crnom Gorom. Ovaj sporazum je pravičan. U skladu je sa Ustavom i interesima naše zemlje, koji će voditi dalje državnu konsolidaciju i integritet… Protivljenje demarkaciji i uspostavljanju ZSO je odraz uskog političkog interesa i stručnog neznanja, i nije ni nacionalni cilj ili trijumf argumenata“, smatra Tači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari