Sergej Gavrilov novi predsednik Interparlamentarne skupštine pravoslavlja 1Foto: Pecat.co.rs

Sergej Gavrilov, poslanik Državne dume Rusije jednoglasno je izabran danas u Atini za novog predsednika Generalne skupštine Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, parlamentarne organizacije koja okuplja poslanike iz 27 država sveta, uključujući i Srbiju.

Kako se navodi u saopštenju Narodne skupštine, Gavrilov je na ovoj funkciji nasledio Sergeja Popova, koji je prethodnih 14 godina predsedavao međunarodnom organizacijom koja se zalaže za jedinstvo i saradnju zemalja pravoslavne duhovne tradicije.

Interparlamentarna skupština pravoslavlja na jubilarnoj generalnoj skupštini, koja se održava u grčkom parlamentu, obeležava 25 godina svog postojanja, a na svečanom otvaranju učesnicima i gostima obratio se predsednik Grčke Prokopis Pavlopulos, istakavši značaj ISP u promovisanju principa saradnje i razumevanja, kako među pravoslavnima, tako i sa drugim religijama današnjeg sveta.

Interparlamentarna skupština pravoslavlja, u čijem radu naša zemlja učestvuje od 1995. godine, pruža podršku Srbiji u naporima za ostanak srpskog stanovništva i očuvanje pravoslavnog i kulturnog nasleđa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Zahvaljujemo svim državama koje poštuju međunarodno pravo, suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, koje nisu priznale jednoglasno proglašenu nezavisnost Kosova i pružaju podršku naporima Srbije da se problemi na Kosovu reše mirnim i diplomatskim sredstvima putem dijaloga, rekao je u svom obraćanju Aleksandar Čotrić, narodni poslanik i šef delegacije Skupštine Srbije u Interparlamentarnoj skupštini pravoslavlja, navodi se u saopštenju.

Čotrić je izrazio priznanje i svim državama koje pružaju podršku Srbiji da postane punopravna članica Evropske unije. On je naglasio da „spoljnopolitički prioritet naše zemlje ostaju evropske integracije, regionalna stabilnost i dijalog s Prištinom, u cilju pronalaženja dugoročnog rešenja koje neće biti na štetu Srbije i kojim će obe strane biti podjednako zadovoljne ili nezadovoljne“.

U isto vreme smatramo da evropske integracije Srbije nisu u suprotnosti sa dobrim odnosima sa Rusijom, prijateljskom državom s kojom želimo da učvrstimo tradicionalne veze, a, pre svega, političku, ekonomsku i kulturnu saradnju, dodao je Čotrić u Atini.

On je istakao da Srbija nije podržala sankcije uvedene protiv Rusije 2014. godine i da ih nikada neće ni primeniti, jer je naša zemlja nezavisna država koja svoje odluke donosi samostalno, a tako će biti i ubuduće.

Generalnoj skupštini ISP, čija je tema „Parlamentarna demokratija i hrišćanske vrednosti: 25 godina Interparlamentarne skupštine pravoslavlja“ prisustvuju i poslanice Skupštine Srbije Tijana Davidovac i Jelena Žarić Kovačević, koje predstavljaju našu delegaciju u Parlamentarnoj skupštini Mediterana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari