Server: Ako Tramp pobedi na izborima u SAD mogao bi da podrži podelu Kosova 1Danijel Server Foto: FoNet/Aleksandar-Levajković

Profesor američkog Univerziteta Džons Hopkins Danijel Server ocenio je da ni Kosovo, ni Srbija nisu spremni za političku normalizaciju odnosa, ali da postoji mnogo praktičnih pitanja koje bi trebalo rešiti u okviru dijaloga, prenosi KOsovo online pisanje Reporteri.

On se osvrnuo i na mogućnosti da Donald Tramp bude ponovo izabran za predsednika SAD, rekavši da bi mogao „da podrži srpski svet, možda čak i podelu Kosova“.

Komentarišući poslednju rundu dijaloga na visokom nivou u Briselu, Server je ukazao da bi dijalog trebalo usmeriti ka rešavanju pitanja ključnih za živote građana.

„Mislim da dijalog treba da ide u praktičnijem pravcu nego ka političkoj normalizaciji. Čini mi se da ni Beograd, ni Priština nisu spremni za političku normalizaciju, ali ima mnogo praktičnih pitanja koja treba rešiti“, rekao je Server.

On je prokomentarisao i uslove koje premijer Kosova Aljbin Kurti postavio za dalje angažovanje u procesu normalizacije odnosa sa Srbijom.

„Pa, naravno, svaka zemlja može da postavlja uslove. Pitanje je da li možete da naterate druge ljude da se slože sa njim. I ne znam odgovor na to pitanje. Kosovska diplomatija mora da odgovori na ovo pitanje. Znate, ja sam veliki zagovornik ideje da se Radoičiću sudi na Kosovu. Pismo Brnabiće mi se nije dopalo i mislim da ga treba povući. Ali ako je bilo pametno da se ti uslovi ispune za susret sa Vučićem, moramo da sačekamo i vidimo“, rekao je Server.

Server se osvrnuo i na mogućnosti da Donald Tramp bude ponovo izabran za predsednika Sjedinjenih Američkih Država, rekavši da to ne bi bilo dobro za Zapadni Balkan jer bi, kako kaže, „republikanac mogao da podrži srpski svet, uključujući i podelu Bosne, možda čak i Kosova“.

„Mislim da to ne bi bilo dobro za zapadni Balkan. Mislim da bi Tramp očigledno bio voljan da podrži ideje srpskog sveta, uključujući podelu Bosne, možda čak i podelu Kosova. Mislim da nas to vodi u veoma lošem pravcu“, zaključio je Server.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari