Server pita, šta je važnije Kosovu - most na Ibru ili odnos sa SAD i EU 1Danijel Server Foto: FoNet/Aleksandar-Levajković

Profesor na Univerzitetu Džon Hopkins Danijel Server izjavio je da je za Vladu Kosova ključno pitanje šta joj je važnije: otvaranje glavnog mosta na Ibru ili odnosi sa SAD i EU.

„Ne znam šta je važnije od ovoga, postoji nekoliko mostova već otvorenih i na vlastima u Prištini je da to urade, ali poboljšanje odnosa sa Amerikancima i Evropljanima je veoma važno za Kosovo“, ukazao je Server u izjavi za RTK, a prenosi Kosovo online.

On je dodao da vlasti na Kosovu imaju pravo da odlučuju o ovakvim pitanjima, ali ova odluka, prema njegovim rečima, mora da se odmeri u odnosu na druge opcije i koristi koje ona donosi.

„Nije stvar u pravu, u ispravnom i pogrešnom, već je odgovornost vlasti u Prištini da odvagaju koje su štete, a koje koristi“, objasnio je Server.

Podsetio je da Amerikanci i Evropljani uvek govore o koordinaciji, dok suverena vlast na Kosovu može: ili da ponudi ovu koordinaciju ili da je ne ponudi.

„Sada je pitanje šta je važnije: otvaranje mosta ili odnos sa Amerikancima i Evropljanima“, ukazao je Server.

Dodao je da u ovoj situaciji Kosovo treba da poboljša odnose sa SAD i EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari