Američki stručnjak za Balkan Danijel Server smatra da opšti izbri u Srbiji nisu doneli značajne promene, a da je „stvarni pobednik“ lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić.



„Rezultati izbora su složeni i konfuzni, ali generalno, nema velikih promena. Stvarni pobednik na ovim izborima je Dačić, koji je pokazao daleko bolje rezultate nego u prošlosti, što nije slučaj s Nikolićem i Tadićem“, kaže Server za Glas Amerike.

Server, saradnik u odeljenju za Međunarodne studije pri univerzitetu Džons Hopkins, govoreći o ključnim razlikama između Tadića i Nikolića, koji su ušli u drugi krug predsedničkih izbora, smatra da su „stvarne razlike minimalne“, a da je „veća razlika u političkoj filozofiji i nijansama“. „Prva zajednička stvar jeste EU, a druga da obojica žele da zadrže Kosovo u sastavu Srbije, a podržavaju i sadašnje ustavne aranžmane u Bosni“, kaže ovaj uticajni američki stručnjak.

Upitan o mogućnosti da Tadić i Nikolić u izglednijoj budućnosti promene svoje stavove o Kosovu, Server je ocenio da ne veruje da će do toga doći, ali da će Srbija sve više morati da se suočava s realnošću da „Beograd ne može da ima i EU i Kosovo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari