Server: Šta je važnije za Kosovo - otvaranje mosta na Ibru ili odnos sa saveznicima? 1Foto: FoNet/TV FoNet

Profesor na Univerzitetu Džon Hopkins Danijel Server, izjavio je danas da je sada glavno pitanje da li je za Kosovo važnije otvaranje mosta na Ibru u Mitrovici, ili odnos sa Amerikancima i Evropljanima.

On je za RTK rekao da Amerikanci i Evropljani uvek govore o koordinaciji, dok vlast na Kosovu može: ili da prihvati koordinaciju ili da je odbije. Server je rekao da u ovoj situaciji Kosovo treba da poboljša odnose sa Amerikancima i Evropljanima.

„Ne znam šta je važnije od ovoga, postoji nekoliko mostova već otvoreno, a poboljšanje odnosa sa Amerikancima i Evropljanima je veoma važno za Kosovo“, rekao je Server.

On je dodao da vlasti na Kosovu imaju pravo da odlučuju o ovakvim pitanjima, kao što je otvaranje pomenutog mosta, ali da ta odluka, prema njegovim rečima, mora da se odmeri u odnosu na druge opcije i koristi koje ona donosi.

„Nije stvar u pravu, ispravnom i pogrešnom, već je odgovornosti vlasti u Prištini da odvaga gubitke i koristi“, rekao je Server.

Otvaranju glavnog mosta u ovom trenutku protive se predstavnici međunarodne zajednice, EU, države velike petorke i KFOR. Svi oni pozivaju da se to pitanje reši u okviru dijaloga u Briselu.

Iako najavljuju otvaranje mosta, ni premijer Kosova Aljbin Kurti ali ni ostali kosovski zvaničnici ne pominju datum kada bi se to moglo dogoditi.

Vlada Kosova je ranije saopštila da će otvaranju mosta prethoditi tehničke procedure koje će zahtevati „mnogo vremena“ – od ispitivanja infrastrukturne stabilnosti do „revitalizacije“ pojedinih delova mosta.

Prošle nedelje je izvršena procena stabilnosti mosta i prema konačnim informacijama on ispunjava uslove za saobraćaj motornim vozilima.

Predstoje i razgovori sa građanima i udruženjima i „sveobuhvatna kampanja o koristi i ciljevima“ otvaranja mosta. Jedan takav sastanak je održan prošle nedelje u Skupštini opštine Severna Mitrovica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari