Serž Bramerc, glavni tužilac Haškog tribunala, dolazi 11. i 12. maja u dvodnevnu posetu Beogradu, saznaje Danas.

Kako je objasnio izvor našeg lista iz Akcionog tima, poseta će biti radna, a to će ujedno biti i provera napretka u potrazi za haškim optuženicima Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem, pre nego što Bramerc podnese Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija redovan šestomesečni izveštaj o saradnji Srbije sa Tribunalom.

Tokom poslednje posete glavnog tužioca Srbiji, Bramercu je Akcioni tim za potragu za haškim optuženicima predstavio dosadašnje rezultate, ali i planove u potrazi za Mladićem i Hadžićem. Srpski zvaničnici ističu da je ostvarena puna saradnja Srbije sa Tribunalom u svim segmentima – u dostavi dokumentacije, dostupnosti arhivama i oslobađanju svedoka obaveze čuvanja službene tajne.

Bramercov izveštaj jedan je od segmenata koji bi mogli da utiču na deblokiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Prelaznog sporazuma između Srbije i Evropske unije. Proces pridruživanja blokira Holandija, jedina članica EU koja pod punom saradnjom Srbije sa Hagom podrazumeva hapšenje i izručenje Ratka Mladića Tribunalu u Hagu.

Bramerc je u poslednjem izveštaju naveo da, pošto su Mladići Hadžićna slobodi, saradnja Srbije sa Tribunalom još nije potpuna.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari