NASTAVAK S 1. STRANE
O dolasku Bramerca u Beograd spekulisalo se prethodna dva meseca. Do prvog susreta novog glavnog tužioca Tribunala s predstavnicima srpskih vlasti Vladimirom Vukčevićem i Rasimom Ljajićem došlo je u Hagu sredinom marta kada je Bramerc rekao da se Haški tribunal i dalje oslanja i računa na ključnu pomoć Srbije u naporima da se konačno privedu pravdi preostala četvorica haških begunaca: Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Goran Hadžić i Stojan Župljanin.

NASTAVAK S 1. STRANE
O dolasku Bramerca u Beograd spekulisalo se prethodna dva meseca. Do prvog susreta novog glavnog tužioca Tribunala s predstavnicima srpskih vlasti Vladimirom Vukčevićem i Rasimom Ljajićem došlo je u Hagu sredinom marta kada je Bramerc rekao da se Haški tribunal i dalje oslanja i računa na ključnu pomoć Srbije u naporima da se konačno privedu pravdi preostala četvorica haških begunaca: Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Goran Hadžić i Stojan Župljanin. Pored Srbije, Tužilaštvo pomoć očekuje i od drugih zemalja bivše Jugoslavije, kao i podršku međunarodne zajednice. On je tada istakao da je saradnja država regiona s Haškim tužilaštvom od vitalne je važnosti.
U poslednjem obraćanju Savetu bezbednosti u svojstvu glavne tužiteljke Tribunala, Karla del Ponte je u decembru prošle godine ocenila da u nastojanjima Srbije da locira begunce od međunarodne pravde „nema ni strategije ni stvarne analize, pa su akcije koje se preduzimaju zbog toga nesistematične, nepripremljene i nekoordinirane“.
Posle nedavnog Bramercovog sastanka sa slovenačkim ministrom spoljnih poslova Dimitrijem Rupelom, portparol tužilaštva Olga Kavran je rekla da glavni tužilac „nema šta da doda“ pomenutoj oceni Karle del Ponte.
Takođe, je ukazano Bramercu da do izbora nije realno očekivati konkretne rezultate u oblasti izručenja optuženih. Naime, predsednik Saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je krajem marta da su koordinatori akcionog tima Srbije otvoreno rekli novom glavnom tužiocu Seržu Bramercu da do izbora nije realno očekivati konkretne rezultate u oblasti izručenja optuženih. „U ovom okolnostima, kada je zemlja suočena s velikim političkim problemima zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, kao i činjenice da su raspisani prevremeni izbori, nije realno da saradnja s Hagom bude prva tema na listi prioriteta“, kazao je Ljajić. On je takođe, istakao da je u Hagu bilo reči i o knjizi nekadašnje glavne tužiteljke Karle del Ponte „Lov“, navodeći da je jednodušna ocena svih u Hagu, Briselu i Beogradu da je objavljivanje te knjige „politički nekorektno“.
Serž Bramerc je 1. januara stupio na mesto glavnog tužioca Tribunala posle odlaska Karle del Ponte. Tribunal od Srbije traži četvoricu haških optuženika – Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Gorana Hadžića i Stojana Župljanina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari