Novi glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc neće donositi novu ocenu o saradnji Srbije sa Tribunalom, osim ako usledi značajan napredak, izjavila je juče njegova predstavnika Olga Kavran. On je, na redovnom susretu sa novinarima, rekla i da Bramerc neće doputovati u posetu Srbiji do kraja meseca, kako je to ranije najavljivano iz Beograda, već da se njegova poseta regionu planira za februar.

Novi glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc neće donositi novu ocenu o saradnji Srbije sa Tribunalom, osim ako usledi značajan napredak, izjavila je juče njegova predstavnika Olga Kavran. On je, na redovnom susretu sa novinarima, rekla i da Bramerc neće doputovati u posetu Srbiji do kraja meseca, kako je to ranije najavljivano iz Beograda, već da se njegova poseta regionu planira za februar. Bez nove procene saradnje Srbije, na snazi je izveštaj koji je Savetu bezbednosti krajem prošle godine podnela bivša tužiteljka Karla del Ponte, prenela je Kavranova.
Del Ponte je u tom izveštaju saradnju Srbije ocenila kao nepotpunu zato što nije uhapsila Ratka Mladića, Radovana Karadžića, Gorana Hadžića i Stojana Župljanina, poslednje optužene koji su još na slobodi. U juče objavljenoj pisanoj izjavi, Bramerc je hapšenje preostale četvorice begunaca, a naročito Mladića i Karadžića, označio kao „apsolutni prioritet“ svog mandata, podvlačeći da očekuje „ključnu podršku“ zemalja u regionu i međunarodne zajednice. „Narednih nedelja planiram da pitanja u vezi sa saradnjom razmotrim sa relevantnim vlastima u bivšoj Jugoslavji, kao i predstavnicima drugih država i međunarodnih organizacija, uključujući EU“, naglasio je Bramerc.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari