Šešelj član delegacije za ODKB 1Foto: Tviter srpski radikali

Lider Srpske radikalne stranke i narodni poslanik Vojislav Šešelj napisao je na Tviteru da je dobio diplomatski pasoš i da će odmah krenuti u Zagreb. Šešelj je dobio diplomatski pasoš kao poslanik Narodne skupštine.

„Nadam se da mi kao ugledanom srpskom diplomati hrvatske vlasti neće praviti nikakve smetnje“, napisao je Šešelj na Tviteru.

Šešelj je član delegacije Skupštine Srbije pri parlamentarnoj skupštini Organizaciji dogovora za kolektivnu bezbednost (ODKB) – vojnog saveza zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza.Od javnosti poznatijih poslanika, u ovoj delegaciji su još i socijalista Dušan Bajatović i naprednjak Milovan Drecun.

Prema pisanju medija, diplomatski pasoš u Srbiji ima oko 2000 ljudi različitog profila – od poslanika i državnih funkcionera do sportista. Po pravilu, poslanik je dužan da posle službenog putovanja vrati pasoš u skupštinski protokol, ali, i sami poslanici su izjavljivali kako se to pravilo često krši.

Nosilac diplomatskog pasoša, prema navodima iz Ministarstva spoljnih poslova, nema obavezu da vadi vizu za neku zemlju i na graničnim prelazima ima pravo prvensta. Međutim, vlasnici diplomatskog pasoša koji se izdaje na pet godina, nemaju diplomatski imunitet, ukoliko naravno, nisu profesionalne diplomate.

Kad je reč o Šešelju, on je u više navrata izjavljivao kako će otputovati u Hrvatsku dodajući niz mizoginih i uvredljivih reči na račun predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović. Međutim, prema nezvaničnim informacijama, hrvatsko tužilaštvo još od januara 1995. vodi postupak protiv njega zbog ratnih zločina u Osijeku, u kome je aktivna i poternica. Po toj poternici, Šešelj bi bio uhapšen odmah po ulasku u Hrvatsku.

Persona non grata

Odlazeći premijer Hrvatske Tihomir Orešković izjavio je da će lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj biti uhapšen ako pokuša da uđe u Hrvatsku. „Ja mislim da svi znamo da je Šešelj u Hrvatskoj persona non grata i po toj definiciji on nije dobrodošao, a ako dođe, biće uhapšen“, rekao je Orešković za RTL televiziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari