Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjavio je juče da se neće dobrovoljno vratiti u Haški tribunal i da će, ako to bude potrebno, morati da ga uhapse i isporuče predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić.

„To bi bio paradoks, da me isporuče oni koji su bili moji najbliži saradnici i saučesnici u ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti. Da li mislite da bih ja takvu priliku propustio“, ukazao je Šešelj juče na konferenciji za novinare u sedištu SRS u Zemunu.

Šešelj je dodao da, ukoliko dođe do toga, radikali neće izazivati krvoproliće već će nenasilno protestovati. Govoreći o svom zdravstvenom stanju, Šešelj je naveo da ima dve metastaze na jetri koje, prema njegovim saznanjima, mogu da budu operisane. „Znate li kako zovem te dve metastaze – Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić“, naveo je lider radikala.

Šešelj je najavio intenzivne aktivnosti SRS kako bi sa vlasti skinuo, kako je rekao, „izdajnički režim Vučića i Nikolića, koji Srbiju vode u propast“. U cilju toga on je naveo da su vrata stranke otvorena svima koji „nisu otimali mandate radikalima bez obzira na to u kojoj su partiji“. Partija, kako je istakao, pokreće i veliku mobilizaciju članstva „i svih srpskih patriota“ na suprotstavljanju prozapadnoj vlasti i svim pokušajima da se Srbija uključi u Evropsku uniju i NATO.

Prema njegovim rečima, ideja „velike Srbije“ ostaje ideja vodilja radikala, a u nju su se do pre nekoliko godina kleli i Nikolić i Vučić. „Vučić i Nikolić su za mesec dana izdali više nego što bi to Tadić uspeo za deset godina. Oni su u većoj meri spremni da izdaju jer su bili na suprotnoj strani“, rekao je predsednik SRS. Jedino za šta je vlast sposobna, dodao je, jeste medijska manipulacija, „a tu je majstor Aleksandar Vučić“, što „ne može doneti rezultate i dugoročno vodi u propast“.

Povodom izjave ministra Aleksandra Vulina da Amerikanci preko njega pokušavaju da destabilizuju Vladu Srbije, Šešelj je izjavio da mu nije poznato, ali da je moguće da Amerikanci pripremaju „političku egzekuciju“ premijera Aleksandra Vučića, ali da on s tim nema nikakve veze. On je negirao da je pušten na privremenu slobodu iz Haškog tribunala da bi SAD preko njega destabilizovale Vladu Srbije.

„Lako je galamiti na jadnika iz male zemlje“

Komentarišući reakciju Vučića na izjavu albanskog premijera Edija Rame o nezavisnosti Kosova, datu na konferenciji za novinare sa srpskim premijerom u Beogradu, Šešelj je rekao da je Vučiću „bilo lako da galami na jadnika iz neke male zemlje“. „Što nije tako reagovao kada su istu stvar govorili neki iz velikih zemalja“, rekao je Šešelj.

Reagovanja

Živković: Ili u zatvor ili u ludnicu

Povodom Šešeljeve izjave da se radovao kada je čuo za ubistvo Zorana Đinđića jer se „tada srpski narod oslobodio izdajnika i mafijaša“, predsednik Nove stranke Zoran Živković ističe za Danas da se u normalnoj zemlji za takve izjave ide „ili u zatvor ili u ludnicu“. „Tom izjavom Šešelj je potvrdio mišljenje mnogih u Srbiji da je on stvorenje koje ne zaslužuje bilo kakvu pažnju i bilo kakvu empatiju u kom god stanju da se nalazi“, navodi Živković. Šešelj je juče napomenuo i da je Đinđić „tamna strana srpske istorije“ i da ne namerava da se odazove eventualnom pozivu naših organa da govori u okviru istrage pozadine ubistva bivšeg premijera.

DS: Monstruozna izjava

Demokratska stranka je Šešeljevu izjavu o premijeru Đinđiću ocenila kao monstruoznu. „Ona samo utvrđuje DS u uverenju da je bila u pravu što se oduvek borila protiv svega onoga što je Vojislav Šešelj predstavljao u našem društvu, a nažalost i onoga što i danas predstavlja“, navodi se u saopštenju stranke. DS dodaje da „mržnja, podele, uvrede, diskvalifikacije i pozivi na linč nisu nešto što je u Srbiji bilo nepoznato od vremena odlaska Šešelja u Hag“. Navodeći da su „njegovi učenici na vlasti“, DS saopštava da je politička retorika koju je Šešelj uspostavio i sada ostala osnovna matrica za obračunavanje sa političkim neistomišljenicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari