Šešelj: Rasprava o odnosima Srbije i Crne Gore 1Foto: FoNet Nenad Đorđević

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj izjavio je danas da bi premijer Srbije Aleksandar Vučić trebalo da pokrene inicijativu da se sazove sednica Skupština Srbije.

Na toj sednici bi se raspravljalo o stanju u odnosima između Srbije i Crne Gore, posle hapšenja srpskih državljana tokom izbora.
 
On je pitao Vučića „zašto Vlada Srbije nije oštro reagovala na ovu podvalu svetskih razmera sa kojom se suočila, kada je mafijaški režim Mila Đukanovića u Crnoj Gori plasirao preko svih svetskih agencija da je Srbija poslala grupu terorista u Crnu Goru da izazovu puč, da obore Đukanovićev režim i da njega uhapse“.
 
Šešelj je ocenio da su izbori u Crnoj Gori pokradeni.
 
„Krajnje je vreme da se srpska Narodna skupština time pozabavi, pogotovo što smo sada oklevetani. Plaćeni su ljudi iz Srbije, a neki su nesumice tamo uhapšeni da bi se javnosti predstavilo da su to teroristi koji su došli da se obračunaju sa Đukanovićem“, rekao je Šešelj.
 
On je dodao i da „Đukanovićeva mafija žari i pali po Srbiji i dominira Srbijom“.
 
Šešelj je, za skupštinskom govornicom, ocenio da bi na sednici trebalo da se razmatra i status srpske nacionalne manjine u Crnoj Gori, kojih ima oko 200.000, i koji su tamo, kako je naveo, ugnjetavani.
 
Đorđe Vukadinović iz poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije, pitao je Vučića i ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića kakva su njihova saznanja o ulozi bivšeg šefa srpske Žandarmerije Bratislava Dikića u dešavanjima u Crnoj Gori tokom izbora.
 
On ih je pitao i kakva saznanja imaju da li je u pitanju teroristička grupa ili grupa koju je angažovala aktuelna crnogorska vlast da bi poslužili u predizborne svrhe crnogorskom režimu da stvori dramu oko navodnog državnog udara i tako popravi svoj izborni rezultat.
 
Vukadinović je pitao Vučića i ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića zašto nije ispoštovan zahtev direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića da se pitanje kombinata „Trepča“ i imovine Srbije na Kosovu i Metohiji stavi na dnevni red sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.
 
On je pitao predsednicu Skupštine Srbije Maju Gojković kada će sazvati sednicu parlamenta o Kosovu i Metohiji u svetlu aktuelnih problema.
 
Vučiću i Stefanoviću postavio je i pitanje kako je moguće da smrt jednog osuđenog narko dilera Saleta Mutavog postane tema i kako je moguće da osuđeni narko diler bude na slobodi i bude vođa navijača, kao i da li je poznato da je on bio član Srpske napredne stranke.
 
Poslanik Liberalno demokratske partije Nataša Mićić pitala je predsednika Srbije Tomislava Nikolića zašto konstantno dovodi u pitanje evropski put Srbije i zašto nije iskoristio svoj ugled kako bi doprineo regionalnoj saradnji, „nego je naprotiv na svako varničenje u regionu dolivao ulje na vatru“.
 
„Zašto je stavljao privatne i lične interese ispred državnih, ponižavao domaće državne organe i pravosudne? Zašto je imenovao za počasnog konzula Genadija Timčenka, ruskog milijardera, koji je pod sankcijama SAD i na njihovoj ‘crnoj listi’ i time doveo u pitanje naš odnos prema Zapadu, pre svega naše odnose sa SAD“, pitala je Mićić.
 
Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Marinika Tepić pitala je ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića i nadležne u MUP dokle je stigla istraga i šta organi reda imaju od informacija povodom napada na pekare u Vojvodini čiji su vlasnici Albanci, koji su se desili pre dve godine.
 
Posle postavljanja pitanja poslanici su počeli raspravu o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari