Šešelj: Završio sam sa Hagom 1Foto:Zoran Mrđa/FoNet

Ni presudu ni žalbu još nisam dobio. Tek kada mi stigne prevod, odlučiću o podnošenju podneska.

U svakom slučaju, sa Hagom sam završio, izjavio je za Novosti predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj.povodom žalbe koju je Tužilaštvo Haškog tribunala uputilo na oslobađujuću presudu koja mu je proletos izrečena.

Nisam tražio da me puste, izbacili su me kao paket godinu i po dana pre presude. Tamo se dobrovoljno ne vraćam, rekao je Šešelj.

Tužilaštvo Haškog tribunala podnelo je žalbu na oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelju, u kojoj traži da lider radikala bude proglašen krivim i osuđen, ili da se naloži ponavljanje suđenja.

Sudsko veće Haškog tribunala izreklo je 31. marta oslobađajuću presudu predsedniku SRS po svih devet tačaka optužnice, koja ga je teretila da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i BiH tokom ratnih sukoba i proterivanje Hrvata iz Vojvodine.

Tužilaštvo je tražilo da se Šešelj osudi na kaznu od 28 godina zatvora.

Advokat Toma Fila, kaže za „Novosti“ da posle Bramercovog očekivanog poteza sada treba da bude formirano Žalbeno veće:

„Njega će činiti pet sudija, od kojih svaki ima od 20.000 do 30.000 evra razloga mesečno da ne žuri sa donošenjem konačne odluke. Moja procena je da se ona neće znati još najmanje dve godine“, rekao je Fila.

U Haškom sudu Novostima je rečeno da je žalbeni postupak u nadležnosti Mehanizma za međunarodne krivične sudove, koji je Savet bezbednosti UN, osnovao sa zadatkom da preuzme funkcije sudova za bivšu Jugoslaviju i Ruandu.

U Mehanizmu kažu da Šešelj ima rok od 80 dana od prijema presude ili žalbe da podnese svoj podnesak, na koji Tužilaštvo može da replicira u roku od dve nedelje. Tek nakon toga, Žalbeno veće zakazaće žalbeni pretres.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari