Vojislav Šešelj bi, posle povratka iz Haškog tribunala, mogao da postane narodni poslanik i nadam se da će se to dogoditi do kraja ove godine, kaže za Danas Dragan Todorović, potpredsednik SRS i šef poslaničke grupe ove stranke u Narodnoj skupštini. Juče se navršilo sedam godina od kako se Šešelj dobrovoljno predao sudu u Hagu gde je optužen za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH u periodu 1991-93. godine.

Postoji objektivna mogućnost da Šešelj bude izabran za narodnog poslanika, s obzirom da je bio nosilac izborne liste radikala za parlamentarne izbore 2008. godine. Na pitanje da li će Šešelj od njega preuzeti ulogu šefa poslaničke grupe radikala u Skupštini, Todorović uz osmeh kaže: „Nisam siguran da bih mu odmah prepustio to mesto“.

– Suđenje u Hagu je pokazalo da je on čovek izuzetnih sposobnosti. Njegovim povratkom očekujem uspon SRS. Svojim prethodnim političkim angažovanjem, pokazao je na koji način može da ubedi i povede ljude u njihovu bolju budućnost – ističe Todorović.

Marko Đurišić, predsednik Izvršnog odbora DS, za Danas kaže da ne vidi ništa novo što bi Šešelj mogao da donese Srbiji.

-U poslednjih sedam godina, situacija se znatno promenila. Način na koji je on nekada vodio politiku, danas ne bi imao efekta – ističe Đurišić.

Prema njegovim rečima, najviše razloga za brigu da će izgubiti podršku u biračkom telu Šešeljevim povratkom imaju oni „koji su do pre godinu i po dana bili s njim u stranci“.

– Međusobno se dobro poznaju, a i „gađaju“ isto biračko telo – navodi Đurišić.

Borislav Pelević, poslanik SNS, stranke nastale odlaskom njenih lidera i mnogih članova iz SRS, ističe da Srbija ništa dobro neće dobiti Šešeljevim povratkom.

– Lično se radujem njegovom povratku, uprkos svemu što mi rade on i radikali. Tim događajem će najviše dobiti njegova porodica, dok Srbiji neće doneti ništa dobro, kao što je i ranije bio slučaj – kaže Pelević za Danas.

On smatra da SNS ne treba da strahuje od eventualnog pada rejtinga.

– Naprednjaci jesu preuzeli više od polovine glasača SRS, ali naše pristalice sigurno neće promeniti mišljenje. Niko ne bi trebalo da se plaši njegovog povratka, osim samih radikala – ističe Pelević.

Milan Nikolić, politički analitičar, navodi za Danas da će promene na političkoj sceni u Srbiji povratkom Šešelja zavisiti od puta koji on izabere za nastavak delovanja.

– Sve zavisi od toga koliko je Šešelj upoznat s promenama koje su se u međuvremenu dogodile u Srbiji. Pitanje je da li su oni koji su ga informisali želeli da napreduju u stranci, pa su informacije koje su mu davali „filovali“ i ulepšavali – upozorava Nikolić.

Prema njegovim rečima, ukoliko Šešelj izabere staru politiku, to će značiti dalji pad popularnosti SRS kod građana i u roku od godinu dana pad ispod cenzusa.

– Stanje u Srbiji je veoma loše i Šešelj može da se odluči za politiku ekonomske i socijalne demagogije, što bi doprinelo rastu rejtinga radikala. To može da dovede i do pobede na izborima, ali kada demagog bude pokazao da narodu ne može da pruži ništa više od obećanja, to bi značilo još veće nezadovoljstvo kod građana, a za Srbiju nastavak bespotrebnog gubljenja vremena – objašnjava Nikolić.

On navodi da su radikali ti koji treba najviše da strahuju od povratka svog lidera, jer će samo od njega zavisiti da li će oni kao stranka opstati ili pasti ispod cenzusa.

– Ukoliko Šešelj izabere politiku koja ne podseća na staru, onda mogu strahovati i naprednjaci, ali i DS i vladajuća koalicija – zaključuje Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari