Predsednik Srbije Boris Tadić uputio je protestno pismo generalnim sekretarima NATO i Ujedinjenih nacija zbog formiranja Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), potvrđeno je Danasu u Predsedništvu Srbije. Sadržaj pisma biće dostupan javnosti, kad ono stigne na adrese na koje je upućen, kažu u kancelariji Predsednika Srbije.

Tadić je ovaj potez preduzeo u koordinaciji sa ministrom spoljnih poslova Vukom Jeremićem, koji je najavio da će se o KBS „razgovarati ne samo u UN, nego i u okviru svih međunarodnih regionalnih organizacija bezbednosnog karaktera“. Kako je Danasu nezvanično rečeno, sve diplomatske akcije Beograda povodom osnivanja KBS, u koje su uključeni Vlada Srbije, posebno ministarstva spoljnih poslova i KiM, kao i predsednik Republike trebalo bi da idu preko šefa srpske diplomatije. Jeremić je izjavio da je zbog odluke NATO da oformi KBS, čime je prekršena Rezolucija 1244, snižen nivo odnosa sa Alijansom, kao i da će Srbija u odbrani koristiti pravna i diplomatska sredstva. Izvori našeg lista tvrde da je Beograd od oktobra upozoravao NATO da se ne slaže sa osnivanjem KBS, kao i da će sada tražiti njihovo rasformiranje.

Jap de Hop Shefer, generalni sekretar NATO, izjavio je da „može da razume da ima nezadovoljstva u Beogradu“ zbog toga što je Kfor dobio zadatak da obučava KBS“, ali je napomenuo da je „daleko bolje da za pitanje bezbednosti budu zadužene profesionalne snage pod demokratskom kontrolom“, nego da to i dalje bude povereno grupaciji kakva je Kosovski zaštitni korpus. Shefer smatra da je situacija na Kosovu osetljiva, složena i da je potrebno da se tamošnje prilike rešavaju „korak po korak“. U sedištu NATO tvrde da KBS nisu vojska, nego lako naoružana formacija koja će biti korišćena u kriznim civilnim situacijama i za deminiranje, prenosi Beta. Zvaničnici u sedištu NATO kaži da Alijansa ne može da se osvrće na stav vlasti u Beogradu da je KBS „ilegalna paravojna formacija“ i da će uputiti protest UN. U NATO takođe navode da KBS tek treba da se pripremi po standardima NATO, što će biti zadatak Kfora, da je njihova regrutacija u začetku, kao i da će biti pod potpunom civilnom, demokratskom kontrolom parlamenta u Prištini i posebnog ministarstva u Vladi Kosova.

Skupština zajednice opština AP KiM na jučerašnjoj sednici održanoj u severnom delu Kosovske Mitrovice osudila je „osnivanje takozvane KBS u režiji NATO i zemalja zapada“, zahtevajući od Beograda „žestoku političku borbu za anuliranje te odluke“. U saopštenju se ističe da „zadržavanje na pismima i verbalnim osudama ne rešava problem“, jer se od vlasti u Beogradu „očekuje da najenergičnije zahteva povratak srpskih vojnika i policajaca na KiM, kako je predviđeno Rezolucijom 1244. Ova skupština pozvala je juče „predsednika Skupštine Srbije da 17. februara, na godišnjicu samoproglašenja takozvane Republike Kosovo, održi skupštinsko zasedanje u Kosovskoj Mitrovici, na kome bi se poništili svi pravni akti paradržavne tvorevine, čime bi se pokazalo da će se država Srbija boriti za očuvanje svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta“. Marko Jakšić, zamenik predsednika Skupštine zajednice opština, kaže za naš list da će zvanični poziv Slavici Đukić-Dejanović biti upućen danas.

Dejan Radenković, zamenik predsednika Odbora za KiM Skupštine Srbije, najavio je juče da će sednica ovog odbora biti zakazana za danas. Prema njegovim rečima, neki poslanici i članovi Odbora za KiM juče su prisustvovali sednici Skupštine zajednice opština AP KiM, a obavljene su i konsultacije sa ministrom Goranom Bogdanovićem.

Prema odluci NATO, zvanični mandat KBS počeo je prekjuče, a kampanja regrutovanja pripadnika KBS, koja je takođe počela 21. januara, trajaće do 14 februara.

 

Jeremić za sinergiju Crkve i države

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić juče je na sastanku sa članovima Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve istakao da je „potrebna sinergija Crkve i države u ovom teškom momentu za naš narod na KiM, naročito posle formiranja paravojne organizacije KBS i podrške određenih evropskih i drugih država toj organizaciji na teritoriji Republike Srbije“, ističe se u saopštenju Informativne službe SPC. Jeremić je juče zajedno sa ministrom vera Bogoljubom Šijakovićem u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu razgovarao sa članovima Sinoda o situaciji na KiM i zaštiti duhovne i kulturne baštine Srpske crkve i naroda u Pokrajini. Posebna pažnja posvećena saradnji sa Uneskom na obnovi porušenih hramova i manastira na KiM, saopšteno je iz sedišta SPC posle susreta članova Sinoda i ministara vera i spoljnih poslova. Zaštita kulturne baštine u južnoj srpskoj pokrajini dan ranije, bila je glavna tema razgovora ministra za kulturu Nebojše Bradića i za KiM nadležnog episkopa raško-prizrenskog Artemija (Radosavljevića), saopšteno je juče iz Eparhije raško-prizrenske.

RADA TRAJKOVIĆ: Nisam ničiji vazal

Od Vlade Srbije Skupština srpskih opština zatražila je da se „zbog antidržavnog političkog delovanja i izjava smene sa funkcija državni sekretar za Ministarsta za KiM Oliver Ivanović i direktor Doma zdravlja u Gračanici Rada Trajković“. Rada Trajković izjavila je za Danas da „stoji iza svojih izjava“ i da ona „nije ničiji politički vazal, nego profesionalac koji odgovorno obavlja svoje dužnosti, što je ni u kojem segmentu ne ograničava da otvoreno iznosi svoje političke stavove i govori o problemima“. Ona napominje da joj je žao što „srpski predstavnici u Skupštini zajednice opština istrajavaju u mentalitetu politike Slobodana Miloševića u vreme čije vladavine je ona dve godine bila udaljena sa fakulteta“.

Šveđanin generalni revizor Kosova

Priština – Međunarodni civilni predstavnik na Kosovu Piter Fejt imenovao je juče Lars Lage Olofsona za generalnog revizora Republike Kosovo. Olofson trenutno radi za Švedsku državnu revizorsku kancelariju kao viši savetnik za razvoj preduzetništva pri Odeljenju za međunarodnu saradnju. On će preuzeti dužnost na Kosovu 1. marta 2009, saopšteno je juče iz Fejtove kancelarije. R. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari