Predsednik Kine stiže u Srbiju, zemlju kineskog zamorčića: O poseti Si Đinpinga Beogradu

Ostavite komentar


  1. Bolje biti zamorče Kine nego najnolji prijatelj Amerike, fuj! Decu su nam ubijali, doduse vašu lično verovatno nisu, zato tako i pišete!

  2. Zaista ništa ne može supstituisati ta dva tržišta u kineskoj trgovini sa svetom, ni BRIKS kao celina, ni pojedine članice (Rusija, Indija, Brazil), ni globalni jug. Kina je svesna da njen izvoz zavisi od političkih odnosa sa SAD i EU – kaže za Danas bivši diplomata Srećko Đukić.

    Da li je Srećko svestan da ni SAD ni EU ne mogu da proizvode i izvoze bez oslanjanja na kineski uvoz bez kojeg bi bili totalno nekonkurentni? Aj’ nećemo o Ajfonu, ali pogledajte malo lance snabdevanja za električna vozila (spremite vodu i kocku šećera da vas ne strefi šlog), ili bilo kpoji element „zelene tranzicije“ – sve je „made in China“…

    A da i ne govorimo koliko USA i EU zavise od kineskog unutrašnjeg tržišta – da li vi svi skupa uopšte imate predstavu koliko USA i EU firmi radi lokalno na kineskom tržištu? Hiljade i hiljade maloprodajnih mesta od McD pa redom do BMW-a… Mnogi, napr Starbucks, više prodaju tamo nego u celoj EU… Brate, kako ste zaglavljeni u 1960…

  3. Kakav tekst,ne daj bože da se za bilo šta vezano za dešavanja u Srbiji,napiše nešto pozitivno. Najaca ekonomija sveta,vojna sila,zemlja koja ne vodi ratove niti ima svoje jedinice negde raspoređene dodje ti u goste,i ne odgovara. Naravno ima svako pravo da piše kako hoće,ali da je ovo autokratija kao što mnogi navode,ovo se ne bi pisalo,nego eto ako sve ne valja,zašto nema teksta šta bi moglo valjati,nego samo negativnosti.

  4. 10 godina sam se borio da DS dodje na vlast.Prijatelji zapada.Odmah sam ostao bez posla,sve firme u gradu su privatizovane i zatvorene.Pitajte Vericu.Nisam imao hleba za decu i sebe.Radio sam najgore poslove da prezivim.Ne kazem,mozda je vas nekoliko lepo zivelo dok je Srbija lipsavala.O ubijanju na KiM i progonu,paljenju nasih crkava…da ne pricamo,tebe to ne pogadja.Da li nam takvi prijatelji trebaju.Tebi,da.Ali,ogradi se.
    .

  5. Некима је само важно да нас не тлаче Амери,а Кинези и Руси могу да нам узму пола Србије нема везе.
    Ваљда нам је много боље ако нас Кинези уведу у дужничко ропство,они ће да нам буду дивни господари.Да је било памети осамдесетих година,да са Америка направимо дил,сада не би имали ове проблеме и Косово би нам остало,али наше комуњаре нам забиберише чорбу,па је и сад љуту кусамо.

  6. Kina većinski deo svoje proizvodnje plasira na sopstvenom tržištu. Naravno da su joj SAD i EU potrebni kao kupci, ali ne bezuslovno. Jedino se slažem da je Srbija kolonija, ali ne samo od Kine nego i od zapada.

  7. Koliko ste antisrpski raspolozeni! U Srbiju dolazi najmocniji covek sveta, a vi pisete gluposti. Cudni ste. Zato vas niko i ne cita.

  8. Super vam je tekst.Samo nastavite ovako,bice Vucic i SNS na vlasti do kad oni budu hteli.

  9. Setio sam se kako nas je vucic iznajmio kinezima da testiraju vakcinu protiv korone,pa nasih rudnika zlata,pa kako im je dao zemljiste i pare da naprave odvratnu gumaru,pa kako je rekao da kinezi dolaze ovde jer u kini imaju neke glupe propise o ekologiji,itd.Saradnja sa kinezima steti srbiji,a koristi sns kartelu

  10. U toj zgradi na kojoj je celom dužinom kinesko obeležje, zgradi Genexa, radila sam 30 godina, država ga prodala a ja ni do danas nisam dobila novac koji mi pripada po sudskoj presudi
    Radila sam 30 godina, i neko se drznuo da uzme ono što meni pripada
    Setili se Genexa da šire zastave, a zaboravili na obaveze prema radnicima

  11. Raduje me poseta Si Đinpinga ali mi nije jasno kako ce mo mi imati koristi od slobodne trgovine sa njima.

  12. Vucicu nije dovoljno 300 pripadnika Kobri, 5000 pripadnika zandarnerije i SAJ-a , vec mu je potrebna i medjunarodna zastita Kine. Sad shvatite kojiko je to paranoik i kukavica !?

  13. EU daje Srbiji više investicija nego Kina. Tržišta srpskih proizvoda su u Evropi, a ne u Kini. Trgovina Srbije sa Kinom ima ogroman deficit, tako da sporazum o slobodnoj trgovini koristi samo Kini.

  14. @опљачкани пензионер: Због чега или кога тај исти договор са Америма нисмо склопили од 2000-2012 када је у Србији на власти била прозападна „демократска“ власт?

  15. Да ли може јадније од овога? Тешко. Више нисте у каци од киселог купуса сад сте у септичкој јами.

  16. Ma nije ni loše da dođu kod nas.
    Loše je što će im ovaj satrap pored Bora,Smedereva,Kikinde (ako se beše tamo prave gume)…dati i da kopaju litijum. Naravno sve za kredite od kojih narod nema ništa, al se bratu na kradenu ličnu kartu uplaćuju milioni. I najveći problem…potrovaće nas kinezi i to za naše pare i na našu štetu. Posle SNSa neće ostati ni kamen na kamenu od Srbije. Mada kako smo glup narod, možda i bolje tako.

  17. Nista gore nego biti kinesko zamorce. Srbija je nazalost poslednja rupa na svirali i kinezi to vrlo rado koriste. Nasi praunuci ce placati dugove koje su vu-ci-ci i njegova alava druzina napravila sa Kinom. Dzaba ovoliko botova da nas “ubede”. Ni oni sami ne veruje u kineske “darove”.

  18. Nerazumljivo mi je zašto se stalno plasiraju ovako površni i potpuno neobjektivni komentatori kao što je ovaj Djukić.

  19. čuj 5 godina nije posetio Evropu…pa u tih 5 godina su 3 godine u karantinu pod koronom… a iz koje je zemlje svetu stigla korona???

  20. Odlican tekst. Zamorce nego kako. Ne znam kome to nije jasno samo kad vidi broj instaliranih kamera na svakom cosku grada.

  21. Čemu uopšte rasprava, dve trećine našeg naroda prvo treba da krene i završi osnovnu i srednju školu.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 23. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milena Minja Bogavac, dramaturškinja

Svojevremeno čitala sam sve dnevne novine u nadi da ću tako biti najobjektivnije informisana. Od 2013. godine do danas čitam isključivo Danas.