Sijarto: Mir i stabilnost na Balkanu prioritet za Mađarsku, koja predsedava EU 1Foto FoNet Ana Paunković

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas u Budimpešti da su mir i stabilnost na Balkanu prioriteti za njegovu zemlju, koja trenutno predsedava Evropskom unijom.

 

„Mađarska je presedavajuća zemlja EU, a mir i stabilnost na Balkanu su naš prioritet“, rekao je Sijarto na konferenciji za novinare u Budimpešti posle sastanka sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

On je ocenio da u Evropi „postoji licemerje, jer jedan deo članica zastupa drugačije stavove od onog koji govori, s obzirom na to da zemlje Zapadnog Balkana u proseku čekaju 14 godina na članstvo EU“.

„Mi smatramo da je to neprencipijalan stav“, naglasio je Sijarto.

Dodao je treba ostaviti po strani pretnje sankcijama ili svaku drugu vrstu pritiska.

Prema njegovim rečima, saradnja RS i Mađarske urodila je plodom i značajnim rezultatima.

„Saradnja između Mađarske i RS uvek je zasnovana na poštovanju. Značajna je ekonomska saradnja i imamo uspešan program poljoprivrednog razvoja. Obezbedili smo 26,6 miliona RS za poljoprivrednike“, kazao je Sijarto.

Naveo je da je s Dodikom dogovorio nastavak tog programa, kao i osmišljavanje novog vida podrške koji bi omogućio da se u RS plasiraju mađarske mašine.

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da ovaj bh. entitet veoma ceni miroljubivu, otvorenu, transparentnu i tolerantnu politiku Mađarske.

„Cenimo to što nas podržavate na evropskom putu, ali nama je problem što se u BiH ne poštuje Ustav BiH niti Dejtonski mirovni sporazum i što ima mnogo intervencionizma“, istakao je Dodik.

Prema njegovim rečima, u BiH se „udomaćila praksa da nekoliko zemalja pokušava preko ambasadora u BiH da upravlja zemljom“.

„Mi to zovemo ambasadokratija, u okviru koje nam skoro svakog petka isporuče neke nove uslove“, dodao je.

Dodik je zahvalio Mađarskoj na naporima koje ulaže da poboljša šanse BiH za evropski put. Naveo je i da ceni ulogu premijera Mađarske Viktora Orbana u mirovnim inicijativima.

„Mi delimo te vrednosti kao univerzalne, da zemlja treba da se razvija u okviru svoje demokratije i bira svoje predstavnike, a ne da budu podaničke države koje će biti nestabilne“, zaključio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari