Miting koji je koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke organizovala protekle subote u Čačku ima mnogo sličnosti s mitingom Saveza za promene, koji je održan pre 12 godina, u istom gradu. U seriju protestnih skupova Savez za promene krenuo je iz Čačka , kao što to mi i sada činimo.

 I s jednog i s drugog mitinga zatraženo je raspisivanje izbora zbog teške, gotovo bezizlazne ekonomske situacije u kojoj se Srbija nalazi, ali tražile su se i demokraske promene. Akteri mitinga možda jesu drugačiji, ali je ideja ista, a to je promena vlasti koja se otuđila od naroda – kaže za Danas Velimir Ilić, predsednik Nove Srbije, politički lider koji je učestvovao na oba mitinga.

Na pitanje da li je koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke, zakazujući miting, imala na umu razvoj situacije iz 1999, Ilić ipak kaže da se o tome, pri organizovanju subotnjeg skupa, nije uopšte razmišljalo, već da je Čačak odabran potpuno slučajno. Ilić, međutim, tvrdi i da je kod ljudi ove 2011. video isti onaj naboj i želju za promenama koja je karakterisala okupljanja Saveza za promene iz 1999 godine. Na našu primedbu da između režima Slobodana Miloševića i današnjeg ipak ne treba povlačiti paralelu, Velimir Ilić odgovara da „možda ima razlike, ali ima i mnogo sličnosti“, a jedna od njih je, kako smatra, medijska blokada, odnosno kontrola vlasti nad medijima, koja je i posle 12 godina prisutna. „Mi hoćemo novu Srbiju u kojoj će vladati demokratija“, poručuje Ilić, podsećajući da je istu rečenicu izgovorio i pre 12 godina.

Politički analitičari, za razliku od Ilića, smatraju da sličnost između dva mitinga ne postoji i da činjenici da su Nova Srbija i naprednjaci krenuli u seriju mitinga baš iz Čačka ne treba pridavati značaj. Napominju i da ishodi mitinga verovatno neće biti isti.

– Sličnosti između protesta u organizaciji Saveza za promene, koji je održan odmah po završetku NATO bombardovanja, juna 1999. u Čačku, i ovog skupa sada, kada su na čelu Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić i ostali, gotovo da i ne postoji. Jedino što ih povezuje, osim lokacije, jeste to što se u Srbiji teško živi, kao i pre dvanaest godina, kao i što je među organizatorima i govornicima Velimir lić. Sve ostalo je različito. Osim toga, oni s kojima je Ilić ove subote zatražio raspisivanje izbora, pre 12 godina bili su na suprotnoj strani i zato ne verujem da je u odabiru grada bilo neke simbolike u smislu podsećanja na tradiciju srpske opozicije – kaže politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

Zoran Stojiljković, profesor Fakulteta političkih nauka, takođe smatra da je u pitanju samo koincidencija, a da je Čačak izabran za prvi grad zato što Ilić tamo ima jako uporište i, samim tim, može da okupi veliki broj građana. Cilj svake opozicije je da pokaže da ima veliki broj pristalica i da slike punih trgova odu u medije, kaže Stojiljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari