Sin uhapšenog Dejana Pantića: Drže ga u improvizovanoj bazi kod Jarinja 1Printskrin N1

Predrag Pantić, sin uhapšenog bivšeg pripadnika KP Dejana, izjavio je u emisiji N1 njuznajt da sa ocem nisu stupili u kontakt još od dana kada je uhapšen i da ne znaju ni da li ima lekove, s obzirom na to da je težak srčani bolesnik.

Navodi da su juče ujutru saznali od advokata, koji ga je video samo onlajn da se nalazi u nekoj improvizovanoj bazi u blizini Jarinja i da spava – na stolici.

Mesec dana pritvora određeno je Dejanu Pantiću koji je u subotu uhapšen na punktu Jarinje na severu KiM. Pantić je bivši pripadnik policije, a iz te službe je istupio prošlog meseca kada i svi policajci srpske nacionalnosti na Severu Kosova. On je, kako je naveo kosovski ministar unutrašnjih poslova, uhapšen zbog „terorističkog napada“.

„Prema navodima Kosovske policije, privedeni je organizovao teroristički napad na prostorije CIK-a na severu zemlje, kada su napadnuti službenici CIK-a i policajci. Pantić je optužen za terorističke akte i napad na ustavni poredak“, naveo je Dželjaj Svećlja.
Predrag kaže da porodica nije dobro posle jučerašnje vesti, da se nadala da će da ga puste „i da će ova greška, farsa i nepravda biti ispravljena“.

On je srčani bolesnik, operisan je i stavljen mu je stent, ima jaku terapiju koju mora da prima zbog tegoba

„Nismo imali informacije ni gde je, ni kako je, tek smo prilikom njegovog saslušanja saznali da je u blizini prelaza Jarinje… Ne znamo ni da li ima lekova. On je srčani bolesnik, operisan je i stavljen mu je stent, ima jaku terapiju koju mora da prima zbog tegoba. Nismo imali nikakav kontakt s njim do sada, dakle preko 60 sati. Saopštio nam je samo advokat koji ga je video onlajn, da se izjasnio da je u redu, da nema nekih većih problema, što je malo olakšanje, ali i da se videlo na njegovom licu da je iscrpljen. Rekao je advokatu da spava na nekoj stolici. To je neka improvizovana baza u blizini Jarinja. To nije ni zatvor, ni pritvor, ni ćelija – to je verovatno neka njihova kancelarija u kojoj ga drže. Nismo znali ni gde ga drže, da li tu, ili u Prištini“, naveo je Predrag sinoć.

Kaže da, iako je Dejan to tražio, nisu mu dali da stupi u kontakt s porodicom, čak ni sa advokatom do juče ujutru – odnosno do davanja izjave. „Očigledno je kršenje svih minimalnih ljudskih prava i dostojanstva – ne znamo da li ima hrane, a kamoli lekova“, istakao je sagovornik N1.

On je ispričao šta se dogodilu u danu hapšenja – da je Dejan sa suprugom krenuo u Rašku da kupi lekove i neke osnovne namirnice. Najnormalnije su krenuli, prošli prelaz, dali su lične karte, proverili su ih i pustili, dodaje.

Majci rekli da ne brine, da je otac na saslušanju

„Nakon par sati, kad su obavili kupovinu, vratili su se, zaustavili su ih. Otac je pitan da li ima nešto u gepeku. On je rekao samo namirnice. Zatim mu je policajac rekao da izađe. On je mislio da otvori gepek. Ubrzo su se pojavila trojica iza leđa, rekli mu da uđe u prostorije. Držali su ga pola sata na saslušanju, majci su oduzeli telefon, da ne može nikog da pozove. Njoj su rekli da je obično saslušanje, pa su joj vratili telefon i rekli da pozove nekog da dođe po auto, on će biti na saslušanju tri do četiri sata – da ne brine, da je samo na saslušanju, da je njihov kolega, pustiće ga brzo i dovesti kući. Posle pola sata izveli su ga sa lisicama, spakovali u beli džip i odveli u pravcu severa KiM. To je zadnji trag i glas koji smo znali do juče ujutru“, kaže Predrag.

„Nadali smo se da je greška, ali nije“

Rekao je da su u kontaktu sa advokatom i Kancelarijom za KiM i da će uložiti žalbu.

„Ne znam šta oni mogu da imaju od dokaza, mi živimo u soliteru pored Kancelarije CIK-a. Da li je to motiv što su ga odabrali, što je on bivši policajac, pa im se poklopilo da ga okrive, da pokrenu novu tenziju i priču… Nadali smo se da je greška, ali nije. Njega terete za napad u kancelariji, a on nije uopšte bio u zgradi kad se to dešavalo. Bio je u gradu, mogu sve kamere po gradu da se pogledaju gde je bio. Kad se čula detonacija on je bio nekih kilometar, 700 metara odatle, zvao je nas i majku da nas obavesti da se nešto dešava“, rekao je, ističući da nikom nije jasno o čemu se radi.

Upitan o tome kako se osećaju ljudi na severu KiM, navodi da su stalno pod pritiskom i stresom, da je „veliki strah u narodu koji ne zna ni šta će ni kako će“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari