Sindikat "Sloga": Masovni protesti pokazuju da građani nisu spremni da žrtvuju zdravlje zbog litijuma 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ saopštili su danas da masovni ekološki protesti zbog namere vlasti da iskopava litijum pokazuju da građani Srbije nisu spremni da žrtvuju zdravlje i životnu sredinu zarad kratkoročnih ekonomskih koristi.

„Dok vlast i pobornici kopanja tvrde da je iskopavanje litijuma potpuno bezopasno, moramo istaći da je rudarstvo u Srbiji jedna od najrizičnijih industrija za radnike, zbog opasnosti koje uključuju nesreće u rudnicima, izloženost opasnim hemikalijama i teške fizičke uslove“, naglasila je „Sloga“, povodom 6. avgusta Dana rudara.

Kako je navela, „nesreća u rudniku Soko iz aprila 2022. godine, koja je odnela živote osam rudara i povredila dvadeset, ostala je bez odgovornosti, što potvrđuje da su u ovoj državi pravo i pravda na strani industrijalaca, a ne radnika“.

Upozorila je da su uslovi rada rudara teški, da su izloženi visokim rizicima i zaslužuju adekvatnu podršku i zaštitu.

„Poslodavci moraju snositi odgovornost za nesreće i povrede na radu, a uvođenje strožih kazni za kršenje propisa o bezbednosti i zdravlju na radu je od suštinske važnosti za zaštitu radnika“, poručila je „Sloga“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari