Evropska unija i Ujedinjene nacije su veoma zabrinute, ali nisu u stanju da se dogovore o zajedničkom delovanju na Kosovu posle 15. juna, saznaje agencija Beta u evropskim diplomatskim izvorima u Briselu.
Samoproglašene vlasti u Prištini najavile su da 15. juna proglašavaju stupanje na snagu ustava na celoj teritoriji pokrajine.

Evropska unija i Ujedinjene nacije su veoma zabrinute, ali nisu u stanju da se dogovore o zajedničkom delovanju na Kosovu posle 15. juna, saznaje agencija Beta u evropskim diplomatskim izvorima u Briselu.
Samoproglašene vlasti u Prištini najavile su da 15. juna proglašavaju stupanje na snagu ustava na celoj teritoriji pokrajine. Evropska unija namerava da na Kosovu razmesti svoju misiju Euleks, koja nije utemeljena odlukom Saveta bezbednosti UN, a Rezolucija 1244 SB UN će i dalje ostati na snazi. Zasad nema nikakve odluke o povlačenju Unmika, dok sve govori da će razmeštaj Euleksa biti odložen u odnosu na planirani rok u junu, ocenili su glavni „na terenu“, od EU zaduženi funkcioneri za Euleks i spoljnu i bezbednosnu politiku Unije, kada je u pitanju Kosovo. Zato je upozoreno da takva situacija može biti veoma komplikovana i opasna, uključujući i neko „radikalno“ ispoljavanje nezadovoljstva, kako sa albanske strane koja traži odlazak Unmika tako i među kosovskim Srbima koji ne priznaju samoproglašene vlasti u Prištini, već jedino Rezoluciju 1244 SB UN, i Unmik i Kfor.
Kako su to Političko-bezbednosnom komitetu EU u Briselu preneli za Zapadni Balkan zaduženi funkcioner Štefan Lene, kao i od EU postavljeni šef Euleksa Iv de Kermabon i „civilni šef“ Piter Fejt, u ovom trenutku nije jasno kako će Euleks moći da se razmesti na Kosovu.
Prema njihovoj analizi, sve govori da će Unmik morati da bar u suženom sastavu i dalje ostane na Kosovu kao jedina međunarodna politička vlast, uz Kfor čija se vojno-bezbednosna misija tamo takođe nastavlja na temelju Rezolucije 1244 SB UN. Za Euleks zaduženi sektori u EU smatraju da bi delimično „pokriće“ za razmeštaj evropske misije mogao biti poziv vlasti u Prištini, što bi značilo da bi Euleks eventualno mogao „pomagati kosovskim vlastima“ samo na delovima Kosova gde žive Albanci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari