Škeljzen Malići: Kosovski Srbi sad kao Albanci pod Miloševićem 1 Foto Bojan Mrđenović

Analitičar i publicista Škeljzen Malići ocenio je da je bez pune i iskrene saradnje kosovskih i srpskih vlasti nemoguće kosovskim Srbima garantovati sigurnost i prosperitet.

Dodao je da su Srbi sada u skoro istoj poziciji kao što su bili Albanci na Kosovu za vreme Slobodana Miloševića.

„Najveća je (predsednik Srbije Aleksandar) Vučićeva greška što je ishitreno naterao Srbe da izađu iz struktura kosovskog sistema, gde su oni ipak bili faktor, nisu mogle da se donose odluke bez njih u rešavanju praktičnih pitanja na terenu“, rekao je Malići u intervjuu za Nedeljnik.

Kako je objasnio, „Srbi su ostali u praznom prostoru gde je jedina pouzdana garancija prisustvo Kfora, ali on je vojna a ne policijska formacija, interveniše samo u krajnje opasnim situacijama, što su zloupotrebljavali ekstremisti kada su postavljane barikade“.

„Kosovski Srbi su skoro u istoj poziciji kao što smo mi Albanci bili devedesetih godina kada je Milošević bio nametnuo sistem aparthejda, na terenu je bila samo srpska policija i paramilitarne grupe, a štitile su nas strane diplomatske misije“, rekao je Malići.

On je naveo da kosovski premijer Aljbin Kurti sebe prikazuje kao čvrstog i principijelnog političara, koji ne popušta pritiscima Zapada.

„Njegova je igra slična Vučićevoj, populistička. Unutrašnja politika mu je katastrofalna. Svu vlast i zakone pokušava da prilagodi partijskim interesima, kao i Vučić. Napumpava popularnost kod onih slojeva društva koji imaju osvetničke sentimente prema Beogradu i lokalnim Srbima“, rekao je Malići.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari