Škeljzen Malići: Vučić više nije u stanju da pravi ozbiljne barikade i aktivira paramilitarne i oružane grupe 1Foto: Privatna arhiva

Kosovski premijer Aljbin Kurti taktičkim potezima stalno, malo po malo steže obruč po pitanju pune integracije Severa Kosova u kosovski pravni sistem, dovodeći predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Srpsku listu u tešku poziciju da moraju da pozivaju Srbe na „pobune“ kratkog daha, jer nisu u stanju da, kao ranije, prave ozbiljne i jake barikade i aktiviraju paramilitarne i oružane grupe za pritisak – kaže za Danas Škeljzen Malići, kosovski analitičar I filozof.

Komentarišući jučerašnju sitaciju na severu Kosova koja je pretila da pređe ponovo u otvoreni sukob i rat, Malići navodi da je Vučić u pat poziciji.

– Vučić mora stalno uzmicati, alarmi su mu defanzivni, kruni mu se pozicija i vlast na svim frontovima, pa i na Kosovu, gde ne sme rizikovati vojnu intervenciju koja bi ga sasvim svrstala u „ruski svet“ – smatra naš sagovornik.

Naravno, dodaje on, uzbune kao što je prekjučerašnja, sa upotrebom ratnih sirena, jesu uznemiravajuće i opasne, pre svega za lokalne Srbe.

 

-,Ravnoteža snaga je krhka, nisu u ovim inscenacijama, od čuvenog voza ukrašenog ikonama pa do danas, u igri dizanja napetosti samo Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti, koje onda miri Kfor kao garant sigurnosti na Kosovu, već su na terenu aktivne i grupe povezane sa političkom i ekonomskom mafijom, kojima i odgovara otvaranje konflikta na Kosovu kao fitilja za Zapadni Balkan – ističe Škeljzen Malići.

Prema njegovim rečima, Aljbin Kurti je, iako se činilo da neke poteze vuče na svoju ruku i bez koordinacije sa Zapadom, naučio da se u kritičnim momentima povlači, dobijajući od Zapada podršku za mere koje preduzima i koje, u suštini, ne osporava ni Beograd.

– Ali ih uslovljava dobijanjem nekog ustupka. U ovom slučaju bitka se vodi za Zajednicu srpskih opština, hoće li biti na nivou nacionalnih veća za manjine, kakve ima Srbija, ili če dobiti neki oblik lokalne autonomij i izvršnih vlasti – napominje naš sagovornik.

Kako podseća, sirene u Severnoj Mitrovici su do kasno uzbunjivale Srbe, da izađu na barikade.

– Tenzije i strah da može doći do sukoba nakon ponoći kada su trebale da stupe na snagu mere reciprociteta za kosovske Srbe (zamene tablica na vozilima i licnih karata…) alarnmrale su i američkog ambasadora na Kosovu i KFOR. Ambasador Džef Hoveiri sastao se hitno sa predsednicom Vjosom Osmani i premijerom Ačjbinom Kurtijem, tražeći da se primena mera odloži za mesec dana. Nije doveo u putanje same mere, ali je tražio odlaganje da bi se Srbi bolje upoznali sa njihovim karaktetom i svrhom. Obećao je da će sa Evropskom unijom pokrenuti zajedničku akciju i razgovore sa Beogradom i kosovskim Srbima da se spuste tenzije i bolje objasne mere. KFOR je takođe pre ponoći najavio da će intervenusati ako dođe do sukoba, jer su počele da kruže nepotvrđene informacije da je pucano na Kosovsku policiju – zaključuje Škeljzen Maliči.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari