Bilo bi dobro da Škeljzen Malići javno zatraži za Srbe sva ona prava koja je tražio za Albance u Miloševićevo vreme 1Beograd 25.06.2024. Plakati sa likom Slobodan Miloševića i natpisom Kosovo je Srbija. Slobodan Milošević, plakat Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Srbi koji sada žive na Kosovu i Metohiji, međunarodno nepriznatoj državi, danas su najugroženiji narod u Evropi. Oni žive u getu, sva prava su im oduzeta. Ukinut je dinar, srpska dokumenta, tablice, pošte, banke, benzinske pumpe, zatvaraju im se firme, hapse ih, maltretiraju. Prema tome zbog bezbroj razloga ne može da stoji tvrdnja analitičara i publiciste Škeljzena Malićija da su Srbi sada u skoro istoj poziciji, kao što su bili Albanci na Kosovu za vreme Slobodana Miloševića“, ocenjuju pojedini sagovornici Danasa.

Maljići, da podsetimo, tvrdi da su kosovski Srbi skoro u istoj poziciji kao što su Albanci bili devedesetih godina kada je Slobodan Milošević nametnuo sistem aparthejda. Na terenu je bila samo srpska policija i paramilitarne grupe, a Albance su štitile strane diplomatske misije.

Kako je objasnio, „Srbi su danas ostali u praznom prostoru gde je jedina pouzdana garancija prisustvo Kfora, ali on je vojna a ne policijska formacija, interveniše samo u krajnje opasnim situacijama, što su zloupotrebljavali ekstremisti kada su postavljane barikade“.

„Najveća je (predsednik Srbije Aleksandar) Vučićeva greška što je ishitreno naterao Srbe da izađu iz struktura kosovskog sistema, gde su oni ipak bili faktor, nisu mogle da se donose odluke bez njih u rešavanju praktičnih pitanja na terenu“, rekao je Malići u intervjuu za Nedeljnik.

On je naveo da kosovski premijer Aljbin Kurti sebe prikazuje kao čvrstog i principijelnog političara, koji ne popušta pritiscima Zapada.

„Njegova je igra slična Vučićevoj, populistička. Unutrašnja politika mu je katastrofalna. Svu vlast i zakone pokušava da prilagodi partijskim interesima, kao i Vučić. Napumpava popularnost kod onih slojeva društva koji imaju osvetničke sentimente prema Beogradu i lokalnim Srbima“, rekao je Malići.

Sa zapažanjima Malićija ne slažu se ni Albanci sa KiM, ali ni Srbi iz centralne Srbije. Svako iz svojih razloga.

 

Bilo bi dobro da Škeljzen Malići javno zatraži za Srbe sva ona prava koja je tražio za Albance u Miloševićevo vreme 2
foto: Printscreen/YouTube/RTV Dukagjiniž

*Šeholi: Bez srpskih poslanika ne može da se menja kosovski Ustav

Fatmir Šeholi, direktor Instituta za afirmaciju međunacionalnih odnosa, smatra da Srbi na Kosovu ne žive kao Albanci pod Miloševićem, jer imaju mnoga prava koja Albanci nisu imali.

„Srbi na Kosovu imaju više političkih partija registrovanih u CIK-u. Potom Srbi na Kosovu imaju rezervisana mesta od 10 poslanika u skupštini Kosova, takođe Srbi na Kosovu imaju deset gradonačalnika u opštinama sa srpskom većinom. U ustavnom sudu Kosova ima Srbin sudija, u tužilaštvu Kosova rade Srbi, kao i u svakom sudu Kosova do apelacionog suda rade srpske sudije. Bez srpskih poslanika ustav Kosova ne može se promeniti i to je veliki garant u kreiranju društvenog i državnog sistema na Kosovu“, navodi Šeholi.

On smatra i da upoređivanje da Srbi na Kosovu žive kao Albanci u Miloševićevo vreme je u najma

foto: Printscreen/YouTube/RTV Dukagjininju ruku “ terorisanje mozga svakom građaninu Kosova“.

Bilo bi dobro da Škeljzen Malići javno zatraži za Srbe sva ona prava koja je tražio za Albance u Miloševićevo vreme 3
Foto: Printskrin/Youtube/ParlamentSrbija

*Paunović: U Miloševićevo vreme nije bilo otimanja imovine Albanaca

Snežana Paunović, poslanica SPS, kaže da je mnogo argumenata ide protiv Maljićijevog poređenja.

„To je samo još jedna neistinita i glupa tvrdnja koja se plasira iz Prištine. Realno poređenje bi bilo da Srbi i nealbanci na KiM danas žive kao Srbi u Jasenovcu, odnosno pod upravom NDH. Zloupotreba Miloševića u tom kontekstu je podlost. Mnogo je argumenata protiv ove tvrdnje“, navodi Paunovićeva.

Prema njenim rečima ono sto je sigurno je da nije bilo torture, progona, otimanja imovine, čak ni u kasnim devedestim kada su Albanci masovno bili deo terorističke OVK.

„Možda u prvi mah izjava Maljićija izgleda kao saosećanje sa srpskim narodom, ali je suštinski samo dodatna motivacija za Kurtija i njegove neuračunljive ideje“, dodaje poslanica SPS-a.

Zoran Lutovac, predsednik i poslanik Demokratske stranke, poručuje kosovskom analitičaru da kada već pravi analogiju sa tim vremenom, bilo bi dobro da sada javno zatraži za Srbe sva ona prava koja je tražio za Albance u Miloševićevo vreme.

Bilo bi dobro da Škeljzen Malići javno zatraži za Srbe sva ona prava koja je tražio za Albance u Miloševićevo vreme 4
Printskrin Srbija centar

Ilić: Međunarodna zajednica nemo posmatra progon Srba

Da položaj Albanaca na KiM u vreme Miloševića i Srba nisu za poređenje smatra i Slobodan Ilić, poslanik stranke Srbija Centar

On podseća da je u vreme Miloševića Srbija bila međunarodno priznata država, da je bilo grešaka, ali i da su Albanci na Kosovu i Metohiji organizovali terorističku organizaciju OVK koja je ubijala civile, policajce i vojnike.

“ Svaka država na svetu bi reagovala na to silom. Albanci u Srbiji su imali sva prava kao i Srbi, čak na KiM nisu ni račune za struju plaćali i još mnogo toga“, pojašnjava Ilić.

Dodaje da Srbi koji sada žive na KiM, koja je pod vlašću Albanaca, a koja nije međunarodno priznata država, su najugroženiji narod u Evropi.

„Oni žive u getu, sva prava su im oduzeta: ukinut dinar, srpska dokumenta, tablice, pošte, banke, benzinske pumpe, zatvaraju im se firme, hapse ih, maltretiraju..Međunarodna zajednica to posmatra i ne reaguje. Vlast Srbije saučestvuje u tom maltretiranju Srba i sve se radi u dogovoru Vučić – Kurti. Potpuno je neizvesna budućnost Srba na KiM“, napominje poslanik SRCA.

Bilo bi dobro da Škeljzen Malići javno zatraži za Srbe sva ona prava koja je tražio za Albance u Miloševićevo vreme 5
Foto FoNet Aleksandar Barda

*Rašković Ivić: U vreme Miloševića Albanci se nisu iseljavali pod pritiskom

Sa Ilićem se slaže i Sanda Rašković Ivić, bivša poslanica Narodne stranke, koja napominje da ona i Malići polaze od različitih premisa. Za njega je, kako kaže, Kosovo nezavisna država, a za nju je Srbija.

„KiM je i po Rezoluciji 1244 deo Srbije, a na KiM danas nema institucija države Srbije, ali ima albanskog, kurtijevskog iživljavanja nad Srbima. Koliko znam,u vreme Miloševića, Albanci se nisu iseljavali pod pritiskom, a danas Srbi napuštaju taj „multietnički raj“, navodi Rašković Ivić.

Prema njenim rečima u vreme Miloševića se smatralo da je albansko pitanje, pitanje ljudskih prava.

„Danas je jasno da je to teritorijalno pitanje i da je zapadni svet zajedno sa Albancima odabrao da za etničke probleme nađe teritorijalno rešenje na uštrb Srbije, podržavši formiranje još jedne albanske države na Balkanu i to na državnoj i istorijskoj teritoriji Srbije“, zaključuje bivša poslanica Narodne stranke.

Bilo bi dobro da Škeljzen Malići javno zatraži za Srbe sva ona prava koja je tražio za Albance u Miloševićevo vreme 6
Foto: N1

*Movsesijan: Srbi u borbi za teritoriju zaboravljeni

Za Arisa Movsesijana, potpredsednik Pokreta slobodnih građana, ono što je danas najočiglednije je da su Srbi na Kosovu prevareni po ko zna koji put, dok u isto vreme trpe posledice svojih pogrešnih političkih odluka.

„Izgleda da su u „borbi“ za teritorije potpuno zaboravljeni. Zarobljeni između Vučića i Kurtija, te njihovih poteza koji su isključivo u cilju ostanka na vlasti i podizanja rejtinga, Srbi ostaju kao moneta koja čak nije ni za potkusurivanje. Međunarodna zajednica okreće glavu, sporadično osuđuje, a lokalni političari koriste eufemizme i emocije koje ne doprinose rešenju. Jedino što za sada funkcioniše, jeste kriminal, a to ne ide na ruku nikome“, zaključuje Movsesijan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari