Škeljzen Malići: Unmik je nepostojeći faktor od 2008.

Povodom inicijative za ukidanje misije UN na Kosovu

Ostavite komentar


  1. Ovo je vec tragikokomedija. Jos su samo sns botovi tragikomicniji od botovanja Snezane Congradin, sve ostale je pretekla. Prvo Korac, pa Beslin, pa Biserko, sada Malici, ko je jos preostao od standardne Congradin ekipice? Mozda jos Filip David? I sto je najsesnije, uopste ne treba citati ovaj clanak, unapred se sve zna u zarez. U odnosu na ovo cak je i Informer novinarska gromada.

    1. Ne moze objektivna Snezana Congradin da promeni nekome svest, ako taj sam sebe ne promeni. Po Rezoluciji 1244 Saveta Bezbednosti UN se kaze. da ce ona vaziti na Kosovu dok se tamo ne formira odrziva i funkcionalna vlast koja ce zameniti UNMIK.To se dogodilo 2008 god. Kosovo ima svoje organe vlasti: parlament,vladu i juzni je sused Srbiji.Politicari iz Beograda koji misle dobro srpskoj zajednici na severu Kosova treba da nauce taj narod kako da se na najbezbolniji naci uklope u ustavne okvire republike Kosova,sto bi bilo na dobrobit i narodu Srbije i narodu Kosova.

      1. @Sizif
        Glupost. Rezolucija UN-a vazi dok je druga rezolucija doneta u UN-u ne ponisti. Posto nije doneta nikakva nova rezolucija u vezi Kosova i dalje vazi R1244 i svi moraju da se pridrzavaju. U R1244 pise da buduci status treba da bude rezultat dogovora (a ne jednostranih samoproglasenja) i da mora da postuje teritorijalni integritet SRJ/Srbije (a ne da se nasilnicki cepa jedna medjunarodno priznata drzava i podiz granice). Po Badinterovoj komisiji samo medjurepublicke granice postaju medjudrzavne i imaju legimititet a ne pokrajinske ili opstinske. uU Jugoslaviji je postojalo 6 republika, Kosovo je bila autonomna pokrajina u sastavu Srbije. To su samo dva primera kako Albanci i sponzori krse medjunarodno pravo i pokazuje nelegitimnost te nekakve „drzave kosova“. Albanski politicari i medjunarodni faktori koji zele dobro Albancima i svima na Balkanu i sire reba da im objasne kako sto bezbolnije da se reintegrisu u sistem Srbije gde ce imati sva prava koja jednoj manjini pripadaju ili da predju u maticnu Albaniju u kojoj mogu da nastave da se nacionalno izivljavaju i igraju drzave.

      2. @Sizif
        Hahhaaha. Jos jedno „kretaivno tumacenje“ od strane aljbanskih patriljota. R1244 je na snazi sve dok se ne donese nova rezolucija u vezi Kosova, dzaba vam.

      3. @Sizif

        Veze nemas kako funkcionise UN. Rezolucija 1244 je vazeca sve dok se ne izglasa nova rezolucija. I nigde u R1244 ne pise da ona vazi dok se ne formiraju institucije, ali da je i tako, i u tom slucaju bi vazila R1244 jer Albanci ni do sada nisu formirali funkcionalne institucije.

      4. Pa, … bas kao sto to nismo uradili ni nakon Kosovskog Boja 1389, posle uspostavljanja visevekovne ‘funkcionalne vlasti’ Otomanske Imperije, i polako svi presli na Islam, tako se necemo ‘uklopiti’ ni u tvoje ‘ustavne okvire’ sadasnjeg okupatora. … Za razliku od tebe, ostacemo ono sto jesmo i sto smo oduvek bili …

  2. Znamo sta Skeljzena i siptarsku bratiju muci, … taj ‘patrljak’ od UNMIKa je jedino sto ih podseca da bi neka nova vlast u Srbiji, kada se resimo ove vucicevske izdajnicke bede i propasti, mogla odjednom da podseti Brisel i Vasington na Kumanovski Sporazum, Medjunarodno Pravo i UNR 1244, … ciji je UNMIK simbol?!?!

  3. Kosovska nezavisnost više nije neizvesnost već odluka velikih sila i tu je Malići u pravu. Problem je u neradu naših političara (Vučić je samo otelotvorenje svog zla koje se nakotilo kod nas), neodgovornošću prema poslu koji obavljaju, (pogotovu kada su na vlasti, mada ni opozicija ne može da pere ruke jer su u svoje vreme propustili priliku da nešto urade). Borba za vraćanje Kosova i Metohije u okrilje Srbije više nije u agendi ni jedne stranke a nebuloze oko razmene teritorija samo pokazuju da je ova vlast, zapravo, već prihvatila sve atribute nezavisnosti Kosova (samo sa nezavisnim, ravnopravnim, partnerom možete razmenjivati teritorije). Odbrana prava Srba i drugih nealbanaca na Kosovu (sadašnja prava kao i kulturno-istorijsko nasleđe) je tema koja treba da bude osnov svakog razgovora a kada se to postigne (potrebno je za Srbe i druge manjine izboriti najveća prava koja u svetu sada možete dobiti, a trenutno imamo čime da ucenjujemo svet i Albance da nam to prihvate i sprovedu) a zatim izvući i ekonomsku korist jer je država Srbija uložila mnogo kapitala u ekonomiju Kosova …

  4. Realno, tragicno je to kada neko ko ima talenta za novinarstvo, zbog nekih licnih i nacionalnih opterecenja koje ima u odnosu na Srbe , dobrovoljno pristane da sebe svede na bota a svoj rad na jeftino spinovanje necijih interesa.

  5. U Albaniji je izvršen etnocid nad Srbima i ostalim manjinama tokom 20. veka, a u 21 veku Albanci izvode etnocid nad Srbima na Kosovu i Metohiji! Planski i sinhronizovano sve nacionalne institucije u Tirani i Prištini radile su da Albanci zaposednu celu Pokrajinu. Izvodilili su nasilja, neka i na bestijalan način, nad Srbima posle gušenja nasliničkih demonstracija Albanaca 1981. čime su isprovocirali da među spskom elitom nametnu se budalasti, neki i malo više ludi, Srbi da postanu vodeće ličnosti u Beogradu, među kojima i jedan albanskog porekla katoličke vere, čiji učenik je sada apsolutni vladar, ali samo budalastih Srba.
    Obrukalismo se pred svetom, što su iskoristili allbanski lideri jer su se dugo prepremali, još od „Prizerenske lige 1878. Znači, ono što je u Evropi završeno sa nacionalnim granicama u 19. veku, Albanci su to izveli krajem 20, a produžuju da izvode u 21 veku.
    Lipljan je opštinski centar kome je pripadalo i moje selo gde su sve srpske kuće sravnjene sa zemljom, no i groblje je razgrađeno i spomenici ošteće. U okolini Lipljana je bilo 22. sela sa večinskim ili samo srpskim življem. A u samoj varoši živelo je preko 10.000 Srba i oko 6.000 Albanaca, od kojih samo 15 albanskih porodica starosedeoci. Sada u Lipljanu je ostalo još 5.00. Srba.A kako im je evo što je napisala novinarka „Standarda“ koja je tamo boravila:
    „У било које доба дана да одете у Липљан, наћићете Србе код бунара који се налази у непосредној близини порте (на слици изнад). То је једино место, изузев две продавнице и мале кафане, где могу да се окупе и разговарају. Код бунара се налазе и две тезге на којима Срби из околних места продају поврће, млеко, сир. То је простор од 20 квадрата, и то је њихов центар света…
    Питам их шта је ново у Липљану? О чему расправљају на сабајле.„Хоће да нам граде Исламски културни центар”, рекоше у једном гласу.„Што вама да граде такав центар”, питам их збуњено.„Не баш нама, али биће у овом нашем делу града, тик уз порту наших цркава. Још нам је само то фалило да почну масовно да се окупљају на само 30 метара од нас”
    „У основи зграда ће бити на темељима старе куће, али ће ићи у висину. Чули смо да је отац Срђан, наш парох, успео да одложи њихов план, али не верујемо да ће успети да спречи зидање зграде. Спровешће они у дело оно што су наумили. Тако су нам и порушили зграду школе из 1856. године – једну од најстаријих школа на Балкану – и на том месту направили парк. Бунили смо се колико смо могли, али ништа. Тако ће бити и сада…”
    Već sam rekao da su mogli zbog budalastih srpskih lidera, političkih i intelektualnih, kakav je i ovaj njihov najposlušniji učenik. Ovaj je hteo da se dogovori sa albanskim liderom Tačijem da uzme severno do Kosovske Mitrovice, a da ostavi sve ostalo sa narodom Albaniji, odnosno albaskom Kosovu.
    Vi i ja se poznajemo, druže Milići. Ja sam onaj koji je 18, avgusta 1977. na prvoj stranici objavio u listu Vašeg prijatelja Vetona Suroija apel, naslovljen:„Molim za oproštaj (imenujući neke svoje prijateje Albance u nekoliko gradova) kao i sve Albance za zlo koji im nanosi srpski režim“. Sledile su pretnje od strane budalastih Srba, zato nisam više dolazio na posao na Kosovo, ne mislim na „Kosovo“. Jer ste vi na vreme izbrisali Metohiju zato što taj naziv je staroslovenski grčkog porekla – Crkveni posedi. Koa što znate da u Orahovcu su ljudi do polovine šestdesetih godina govorili iključivo srpski jezik, a sada su to Albanci krvno zavađeni sa to malo Srba što je ostalo.
    Ovoga smo zaustavili da Vam preda na poklon Kosmet, među kojima i moje nabliže. Radimo na tome da na vlast dovedemo ljude zdrave pameti. A Vi znate da ih imamo, jer ste studirali u Beogradu. Kao što znate šta je govorio dugogišnji zatvorenik, pokoj mu duša, Demaći:“Zašto nas bijete kada smo sve od vas naučili, i da budemo dostjanstveni ljudi?!“ Ne želim da poverujem da ćete nam oduzeti Kosovo i Metohiju i potom dovršiti etnocid nad Srbima, dok istovremno govorite o članstvu u Evropsku uniju!

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 19. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Gordana Bjeletić, novinarka

Dnevni list Danas su jedine profesionalne novine u Srbiji.