Ministar informisanja o izjavama Srđana Škora o sinu predsednika Srbije: Poziv na javni linč Danila Vučića 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO)

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić najoštrije je osudio, kako se navodi u saopštenju resornog ministarstva, „zastrašujuće i morbidne stavove Srđana Škora“, izrečene u emisiji emitovanoj u programu KTV.

„Očito potpuno ispunjen mržnjom u odnosu na predsednika Republike i članove njegove porodice, Škoro je tom prilikom pozvao na javni linč Danila Vučića koga je okarakterisao kao ‘sliku i priliku svoga oca“, ocenjeno je u saopštenju Ministarstva kulture i telekomunikacija (MIT).

Iz MIT podsećaju da je Škoro rekao da bi sina predsednika Republike „poslao u rudnik“, a potom ga „tuširao uranijumom“.

„Međutim, ni to nije dovoljno ostrašćenom Škoru, već bi sina predsednika Republike, prethodno ga lišivši zaštite koja mu po zakonu pripada, poslao na područje Pokrajine Kosovo i Metohije kako bi tamo bio izložen nasilju albanskih separatista čime bi mu bio ugrožen život“, dodaju iz MIT.

Ministarstvo je pozdravilo blagovremenu reakciju Višeg javnog tužilaštva u Beogradu u vezi sa „ovim zabrinjavajućim slučajem“.

Iz MIT poručuju da će i samo, bez odlaganja, pokrenuti proceduru za utvrđivanje mogućeg postojanja odgovornosti glavnog i odgovornog urednika KTV i drugih osoba „zbog emitovanja medijskog sadržaja u kome su javno saopštene višestruke monstruozne pretnje po bezbednost deteta predsednika Republike, odnosno zbog širenja govora mržnje i narušavanja dostojanstva ličnosti“.

Ministarstvo ukazuje i na to da je emitovanjem apsolutno neprimerenih i neprihvatljivih stavova Srđana Škora u programu KTV grubo narušen javni interes u oblasti javnog informisanja utvrđen Zakonom o javnom informisanju i medijima, a posebno član 86. navedenog propisa kojim se zabranjuje govor mržnje, kao i član 90. koji štiti dostojanstvo ličnosti.

Dodaje se da MIT očekuje da se sva sredstva javnog informisanja pridržavaju odredaba relevantnog zakona, kao i elementarnih profesionalnih i etičkih normi koje ne dopuštaju govor mržnje, a posebno onaj uperen protivu dece.

„Istovremeno, Ministarstvo posebno poziva pojedina sredstva javnog informisanja koja u dužem vremenskom periodu sa jasnom namerom i punom svešću, u kontinuitetu i sistematično, šire govor mržnje u odnosu na predsednika Republike i članove njegove porodice, pri tome sprovodeći njihovu dehumanizaciju što za svoju neposrednu posledicu ima ugrožavanje njihove fizičke bezbednosti, da bez odlaganja obustave takve postupke koji su u potpunoj suprotnosti sa propisima“, dodaje se u saoptenju.

Iz MIT poručuju da će eventualni nastavak takvih nedozvoljenih aktivnosti bez odlaganja biti sankcionisan na propisima predviđen način.

Takođe, Ministarstvo podseća javnost na to da je od formiranja Vlade Republike Srbije u aktuelnom sazivu već više puta odlučno reagovalo na kršenje odredaba Zakona o javnom informisanju i medijima te da je bez odlaganja pokretalo odgovarajuće postupke.

„Stoga, Ministarstvo najavljuje da će svako buduće kršenje navedenog zakona biti razlog za još odlučnije delovanje i pokretanja odgovarajućih zakonskih, odnosno sudskih postupaka“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je pozvalo sva sredstva javnog informisanja da u potpunosti poštuju odredbe relevantnog zakona, kao i da se suzdrže od upotrebe govora mržnje, narušavanja dostojanstva ličnosti i diskriminacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari