Skot: EU da nastavi vođenje dijaloga o KiM

Ostavite komentar


  1. I zamrzavanje i priznanje! Zamrzavanje dok svaka strana ne dobije ono do čega joj je najviše stalo a priznavanje kada i ako mi uđemo u EU. Oni bi dobili teritoriju a mi, pored svojih resursa i naroda, i ulazak u EU. Prema tome, taj famozni kompromis bi se sastojao od jednog odložnog i jednog raskidnog uslova. Mi se inače ne snalazimo loše bez kosovskih Albanaca i teritorija, kao što se ni oni ne snalaze loše bez nas i naših crkava, manastira, kuća i spomenika. Kao što nam predsednik Vučić uporno ponavlja, međunarodno pravo je zamenilo pravo jačega i tu nema izbora. Međutim, to još uvek ne znači da, pored silom otete teritorije, u datoj situaciji moramo da izgubimo i toliki narod i imovinu koju Albanci sistematski uništavaju i uzurpiraju ali koju ipak nemaju obraza da nam traže. Još manje bi nam tražili Srbe koji se u njihovoj sredini ionako ne bi održali. Najkraće rečeno: Kad izvučeš sve što može da se izvuče, više niko nema šta da ti traži. A imale bi te seobe i neki sporefni značaj.

    U tom dijalogu treba da učestvuje svako ko može nešto da doprinese, a pogotovo Amerikanci koji su sve to i zakuvali. Bio bi red da nam već jednom kažu u čemu bi trebalo da se sastoji taj famozni kompromis između zamrzavanje i priznavanja! Međutim, kad bi njima bio cilj kompromis s tim se sigurno ne bi toliko odugovlačilo. Ako im nije mnogo stalo do opstanka Srba na Kosovu i do srpskih crkava i manastira, zašto ne kažu da bi bilo glupo da učestvuju u pregovorima u kojima nemaju nikakvih prava i interesa. Mogli bi na primer da kažu „i zamrzavanje i priznanje“ pa da se ne ide svake nedelje u Brisel. Zamrzavanje dok svaka strana ne dobije ono do čega joj je najviše stalo a priznavanje kada i ako uđemo u EU. Albanci bi dobili teritoriju a Srbi, pored svojih resursa i naroda, i taj eventualni ulazak u EU. Mi se inače ne snalazimo loše bez kosovskih Albanaca i teritorija, kao što se ni oni ne snalaze loše bez nas i naših crkava, manastira, kuća i spomenika. Iako je naime međunarodno pravo zamenjeno pravom jačega, to još uvek ne znači da mi, pored silom otete teritorije, u datoj situaciji moramo da izgubimo i toliki narod i imovinu koju Albanci sistematski uništavaju i uzurpiraju ali koju ipak nemaju obraza da nam traže. Još manje bi nam tražili Srbe koji se u njihovoj sredini ionako ne bi održali. Najkraće rečeno: Šta će njima Srbi i njihove crkve, manastiri, kuće ili groblja i šta će nama Albanci? Ili je pak u pitanju nešto treće!?

  2. „Evropska unija da nastavi dijalog“, a vi da i diktirate šta da radi. To amerikancima najviše i odgovara.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 31. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Živko Gocić, vaterpolista

Danas volim zato što je objektivan i zato što u njemu pronalazim sve informacije koje su mi potrebne na dnevnom nivou.