Mi, Amerikanci, obeležavamo 4.jul proslavama koje nas zbližavaju, baš kao i večeras kada slavimo sa našim prijateljima iz Srbije.

 Zajedno delimo iste ciljeve koji su utkani u Deklaraciju nezavisnosti potpisanu pre 240 godina, poručio je u govoru na prijemu povodom Dana nezavisnosti ambasador Sjedinjenih Država u Srbiji Kajl Skot. Svečanosti u rezidenciji na Dedinju prisustvovao je državni vrh Srbije, predvođen premijerom Aleksandrom Vučićem i predsednikom Tomislavom Nikolićem.

U obraćanju zvanicama i na engleskom i na srpskom jeziku američki ambasador je naveo da je obeležena 240-godišnjica od kada su osnivači Amerike proglasili novu naciju „posvećenu univerzalnom pravu na ljudsko dostojanstvo, političko angažovanje i ekonomski napredak“.
– Njihova Deklaracija nezavisnosti svedočila je o njihovim težnjama. Danas podsećam i sebe na to da sve velike težnje zahtevaju posvećenost. Trebalo nam je sedam godina borbe da zadobijemo svoju slobodu. I, zaista, kada su 11 godina kasnije pisali naš Ustav, očevi osnivači podsetili su Amerikance da naš politički sistem treba da stvori „savršeniju naciju“, istakao je ambasador Skot, koji je svima poželeo „život, slobodu i težnju za srećom“.

Ambasada SAD poslala je ove godine 2.600 pozivnica za obeležavanje 4. jula. Među prvima je na svečanost stigao gradonačelnik Beograda Siniša Mali, a nedugo potom i premijer Vučić. Oko pola sata kasnije došao je predsednik Nikolić u pratnji supruge Dragice, kao i šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji je, sudeći po osmesima, bio dobro raspoložen i nakon zvaničnog dela ceremonije porazgovarao sa ambasadorom Skotom i njegovom suprugom Nevenom.

Prijemu u Užičkoj prisustvovali su i predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, ministar kulture Ivan Tasovac, ministar odbrane Zoran Đorđević, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, narodni poslanici, uključujući Muamera Zukorlića, predstavnici kulturnog i javnog života, kao i patrijarh Irinej.

Skot: Proslave nas zbližavaju 1

Muzika i posluženje


Na početku ceremonije marinci su predali zastavu američkom ambasadoru, a zatim je službenik ambasade Stiv Rajder otpevao himnu SAD, dok je himnu Bože pravde intonirao dečji hor Čarolija. U ostatku večeri nastupao je bend Tač end gou. Pored tradicionalnih američkih specijaliteta gostima je služen suši.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari