Skupština: 300 amandmana na predloženi budžet 1Foto: Stefana Savić

Skupština Srbije počela je danas raspravu o amandmanima na Predlog zakona o budžetu za 2017. godinu, a pre razmatranja amandmana poslanici su postavljali pitanja premijeru Srbije Aleksandru Vučiću i ministrima.

Na predloženi budžet podneto je oko 300 amandmana.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj rekao je da je prošlo više od mesec dana od kada je uhapšena grupa državljana Srbije u Crnoj Gori pod lažnim optužbama za terorizam.

Očigledno je da je to sve bila režija režima Mila Đukanovića, a ja imam dokaze kojima raspolaže BIA, rekao je šešelj navodeći da je BIA saslušala Milana Pavasovića, zvanog Čaruga iz Novih Banovaca.

Šešelj je rekao da je saznao da je Đukanovićev izvršilac bio Milojko Velimirović iz Zubinog potoka koji je dobio novac da okuplja srpske patriote i da ih upućuje na demonstracije u Crnu Goru, ali oni nisu nosili oružje.

Ljudi su navučeni da odu, rekao je šešelj i dodao da se Bratislav Dikić izgleda slučajno našao u Crnoj Gori.

Umesto da ministarstva unutrašnjih i spoljnih poslova Srbije učestvuju u raskrinkavanju ove mafijaške zamisli Mila Đukanovića oni mu pomažu, rekao je Šešelj i dodao da će snostiti posledice zbog učešća u zaveri protiv srpskog naroda.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović pitao je premijera Srbije Aleksandra Vučića i ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića kako je u Srbiji uhapšen Aleksandar Sinđelić.

Da li je helikopterima MUP isporučen Crnoj Gori po dogovoru Aleksandra Vučića i Mila Đukanovića kako bi bio stavljen u funkciju montirane afere na crnogorskim izborima. Da li će i dalje državljani Srbije biti isporučivani režimu Mila Đukanovića zbog političkih dogovora Aleksandra Vučića koji spasava posrnuli i propali režim Mila Đukanovića, upitao je Obradović.

On je upitao i da li će gradonačelnik Beograda Siniša Mali i gradski menadžer Goran Vesić i drugi gradski činovnici koji su demonstrirali ispred suda 29. novembra u znak podrške ministru Stefanoviću, za taj dan biti plaćeni s obzirom da nisu bili na radnom mestu.

Obradović je pitao Vučića i predsednika Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasima Ljajića šta je država uradila da pomogne u pripremanju odbrane generala Ratka Mladića pred Haškim tribunalom.

Poslanik Srpske napredne stranke Miodrag Linta rekao je da je u Hrvatskoj u toku proces rehabilitacije ustaštva i ustaške ideologije, a značajan doprinos tom procesu daju predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, jedan broj hrvatskih političara, umetnika i sportista.

On je pitao kada će Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputiti najoštriji protest Hrvatskoj u kome će izneti sve činjenice, kao i kada će tražiti da institucije EU pošalju jasnu poruku Zagrebu da je ovakvo ponašanje neprihvatljivo.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Goran Ćirić rekao je da je DS podnela amandmane koji se odnose na učenički standard i podsticaj razvoja najtalentovanijih učenika u Srbiji, ali oni nisu prihvaćeni.

On je pitao Vučića šta Vlada planira da uradi u 2017.godini u vezi sa ovim važnim pitanjima, navodeći da bi svakom školskom detetu u Srbiji trebalo obezbediti besplatan obrok, a sredstva za te potrebe mogu da se “skinu sa subvencija javnim preduzećima”.

Poslanik Liberalno demokratske partije Nataša Mićić pitala je zašto REM nije uradio izveštaj o predizbornoj kampanji za parlamentarne izbore koji su održani u aprilu ove godine.

Ona je ocenila da je ovo “opasan presedan”, jer od kako je zakonom ustanovljena ova obaveza, svaki put je bio rađen izveštaj o svim izborima koji su održani.

Poslanik pokreta Dosta je bilo Ljupka Mihajlovska pitala je ministra prosvete Mladena šarčevića zbog čega kasni „priliv budžetskih sredstava za zarade zaposlenih na svim državnim univerzitetima u Srbiji za novembar 2016.godine“.

Univerziteti su dobili informaciju da Ministarstvo prosvete nema dovoljno sredstava za isplatu zarada zaposlenih za novembar, rekla je Mihajlovska.

Mihajlovska je upitala i zbog čega premijer Vučić vređa poslanike opozicije i sve one koji iznose argumente i mišljenja suprotna njegovim kad god poseti parlament. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari