UŽIVO Skupština grada raspravlja o budžetu Beograda bez Šapića i Sava Manojlovića, Nikodijević najavio rebalans u septembru 1Foto FoNet: Aleksandar Barda

Odbornici Skupštine grada Beograda počeli su sednicu na kojoj se raspravlja o buždetu za 2024. Odbornička grupa Kreni-Promeni Sava Manojlovića neće prisustvovati sednici.

Na dnevnom redu sednice je i Predlog odluke o utvrđivanju obima sredstava „za vršenje poslova grada i gradskih opština i određivanju prihoda koji pripadaju gradu, odnosno gradskim opštinama u 2024.godini.

Iako je najavljeno da će odbornici u Skupštini grada Beograda danas raspravljati isključivo o budžetu za ovu godinu, neposredno pred sednicu stigao je i materijal za izbor direktora javnih preduzeća. Kako Nova.rs saznaje, njih nekoliko će biti izabrano danas i to po skraćenom postupku. Među onima koji više neće biti na rukovodećim pozicijama je i Vuk Janković, dosadašnji direktor „Beograd puta“, kog je sindikat „Sloga“ optuživao da je seksualno napastvovao svoju sekretaricu.

11:54 Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine, u svojstvu odbornika SPS-a, najavio je da će se u septembru raditi rebalans budžeta, te da ovaj nacrt služi tome da se isplate troškovi nastali od januara koji nisu mogli biti isplaćeni zbog privremenog finansiranja.

Negirao je da je smanjen budžet za obrazovanje i socijalnu zaštitu i da će biti renovirane brojne škole, poput Sportske gimnazije i gimnazije u Mladenovcu.“Po svakom učeniku će roditelj dobiti 20.000 dinara“, rekao je.

Opoziciji je poručio da su Grocku videli samo na internetu i dodao da o tome koliko brinu o prigradskim opštinama dovoljno govori to što među njima ima samo jedan odbornik iz ovih delova grada.

UŽIVO Skupština grada raspravlja o budžetu Beograda bez Šapića i Sava Manojlovića, Nikodijević najavio rebalans u septembru 2
foto: Printscreen

11:45 Odbornik DS-a Mihajlović naveo je da cilj budžeta jedino lično bogaćenje.

11:35 Odbornica „MI snaga naroda“ Jelena Pavlović rekla je da se budžet mora raspravljati sektorski, a ne za jedan dan.

11:33 Vuk Stanić, odbornik vladajuće koalicije, ocenio je da se izmišljaju priče o zapaljenim autobusima i da je GSP sve bolji i bolji.

11:22 Odbornica ZLF-a Natalija Simović rekla je da su danas sazvane nelegitimne sednice starih saziva skupština opština Beograda koje treba da donesu budžet. Nikodijević je naveo da je 1. jul datum posle kog se, po zakonu, ne može doneti budžetiranje, na šta je odbornica opozicije rekla da nije problem donošenje tih budžeta, nego to što su mogli da ih donesu odbornici izabrani nakon 2. jula, a ne oni iz starog saziva.

Ocenila je da je ovo budžet instant rešenja i instant gradnje i betonizacije, kojim se vaskrsavaju projekti poput jarbola i linijskog parka.

11:18 Ivana Rokvić, odbornica NPS-a, navela je da u Beogradu mnogo lakše dobiti sedmicu na Lotou, nego u nekim delovima grada kante za smeće. Ona je rekla da je namešten tender za autobuse kako bi ga dobila vlastima „omiljena turska firma“ i upitala da li će jedna od firma Zvonka Veselinovića nabavljati gas za te autobuse. Navela je da je šest hiljada plata budžetirano za jarbol.

„Ne znam da li ste normalni“, rekla je ona na kraju svog izlaganja, na šta joj je Nikodijević dao opomenu.

11:15 Odbornik „MI snaga naroda“ Aleksandar Pavić upitao je da li je ikada napravljena računa koliko je grad izgubio potencijalnih prihoda donošenjem odluke o besplatnoj konverziji građevinskog zemljišta i da se cifre kreće do nekoliko milijardi evra, te da je ta odluka doneta prošle godine odmah nakon dva majska masakra. Ocenio je da je odluka doneta tada kada je pažnja javnosti bila na nešto mnogo tragičnije.

Šapić, ako dođe do skidanja zaštite sa Generalštaba, će biti zapamćen isključivo po tome što je zastava neprijateljske države zabodena ovde, što znači simboličnu kapitulaciju države koja nikada nije kapitulirala, ocenio je on.

UŽIVO Skupština grada raspravlja o budžetu Beograda bez Šapića i Sava Manojlovića, Nikodijević najavio rebalans u septembru 3
foto: Printscreen

11:11 Odbornik SNS-a Miroslav Čučković naveo je da donošenje budžeta znači stabilizaciju stanja u Beogradu. Naveo je da Skupštini potrebe diskusije protkane poštovanjem, jer je su zbog delovanja političkih stranaka u decembru došli ljudi da unište Stari dvor. „Šapić i ja smo bili unutra, nismo i nećemo se sklanjati ni pred kim“, rekao je on.

11:03 Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić neće prisustvovati današnjoj sednici, a umesto njega budžet će obrazlagati sekretarka za finansije Katarina Čubrić, javlja Nova.rs.

10:54 Aleksandar Mirković, odbornik SNS, poručio je odborniku DS-a Saši Mihajloviću da nije tu da određuje ko je normalan a ko nije, te da postoje stručne ustanove koje su tu da to ustanove. „Ali mislim da vi taj pregled tamo ne biste prošli“, naveo je Mirković, replicirajući tako Mihajloviću koji je, žaleći se na objedinjavanje rasprave po više tačaka dnevnog reda, izjavio da svako normalan je za to da ima više vremena za raspravu.

10:17 Uoči sednice generalni sekretar Stranke slobode i pravde, partije koja nije deo Skupštine, Peđa Mitrović izjavio je da je budžet grada Beograda „budžet velikih rezova“.

10:16 Odbornici usvojili odluku kojom odbornici Ani Grubin, koja je izabrana na listi „Kreni-promeni“, prestaje mandat.

10:07 Opozicioni odbornik Stefan Simić predloižio je dopunu dnevnog reda a to je raezrešenje v.d. sekreatar za jabvi prevoz Radoslava Kremića. Ovaj predlog nije usvojen.

9.45 Lider Kreni-Promeni Savo Manojlović izjavio je da budžet i dalje nije transparentan. „Nemamo mogućnost njegove digitalne provere pre nego što se stavi na glasanje. Istakli bismo da ovo nije razvojni budžet iz svega ovoga što se vidi. Naglašavam, s obzirom na to da nije transparentan, moguće je da su neke stavke za razvoj stavljane i kroz druge stavke, što otvara prostor i za korupciju“, naveo je, prenosi N1.

Kako je ocenio, iz predloga budžeta je vidljivo da u Beogradu i dalje nije osnovno pitanje razvoj, niti rešavanje problema saobraćaja i saobraćajnog kolapsa, a kako kaže, nema ni stavki za rešavanje problema kanalizacione mreže. „Naglašavamo da više od 40 posto Beograda nema kanalizaciju“, naveo je Manojlović.

Aktivisti Kreni promeni su održali konferenciju u Bulevaru patrijarha Pavla, jer je tu, kako su naveli i dalje saobraćajni kolaps.

Šta kažu odbornici NPS Miroslava Aleksića

9:39 Miloš Pavlović, potpredsednik Narodnog pokreta Srbije čiji je lider Miroslav Aleksić, u intervjuu za list Nova kaže da će se tek na današnjoj sednici Skupštine grada Beogarda naći predlog budžeta za 2024. godinu i da ima utisak da je gradskoj vlasti više prijalo upravljanje gradom kroz privremeni organ, jer je na taj način lakše uspevala da sve svoje projekte i investicije drži „ispod radara“ i dalje od očiju javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari