Skupština Beograda imenovala stalni sastav GIK 1Arhivska fotografija foto: Stefana Savić

Skupština Grada Beograda imenovala je članove Gradske izborne komisije (GIK) u stalnom sastavu, kao i predsednika, zamenika predsednika i sekretara i zamenika sekretara GIK na sednici koja je održana danas.

U GIK će na predstojećim beogradskim izborima sedeti predstavnici vlasti ali i opozicije, s obzirom da u gradskom parlamentu, za razliku od Narodne skupštine, opozicija ima predstavnike, te će njihovi članovi moći da kontrolišu regularnost izbora.

Od 12 članova i 12 njihovih zamenika, njih devetoro su izabrani na predlog opozicije u gradskom parlamentu.

Za predsednika GIK ponovo je imenovan Zoran Lukić koji je i do sada obavljao tu funkciju a reizabran je i Vojkan Tomić kao njegov zamenik, obojica na predlog vladajuće većine, odnosno odborničke grupe „Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd“.

Na predlog ove odborničke grupe kao članovi GIK-a izabrani su članovi i njihovi zamenici – Jana Ljubičić, Miloš Dejanović, Nikola Radonjić, Dalibor Matijašević, Andrijana Kukolj, Katarina Terzić. Ispred SNS u GIK je ušla i Marija Leković, dok će njena zamenica biti Tijana Bjelovuk, koje su ranije bila deo odborničke grupe Aleksandra Šapića, koja se utopila u SNS.

Takođe, ispred SNS u GIK ulaze i Stojan Lončaervić i Marina Miličević.

Svoje predstavnike u GIK, dva člana i tri zamenika, imaće opoziciona odbornička grupa „Sloboda i pravda“ koju čine predstavnici Stranke slobode i pravde (SSP). To su Zoran Alimpić, Marko Perović, Jasmina Belić, Srđan Dobrica i Gordana Zlatković Homan.

Po jednog člana i jednog zamenika imaće Narodna stranka – Zlatu Jusufović i Marka Mišića, kao i Građanski demokratski forum – Zorana Maksimovića i Dalibora Milankovića.

Jednog člana i jednog zamenika dala je još i odbornička grupa PUPS, a to su Saša Oluić i Marija Glišović.

Na predlog odborničke grupe SPS – JS kao član je izabran Marko Ivanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari